IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зам.-шеф на ДАНС подаде оставка заради "достойните прокурори"

Димитър Йорданов пое моралната отговорност за случая, обясни служебният премиер Марин Райков

15:26 | 23.05.13 г.
Зам.-шеф на ДАНС подаде оставка заради "достойните прокурори"

Заместник-председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Йорданов е подал оставка заради изтеклите документи, разпространени с писмо от т.нар „достойни прокурори”.

Премиерът Марин Райков съобщи, че след разговор с него Йорданов се е съгласил да поеме цялата морална отговорност за случая като ресорен зам-председател. Министър-председателят ще приеме оставката.

Райков напомни, че случаят създаде „известни грапавини” между институциите, което наложи те да седнат на една маса. Той съобщи, че е имал няколко срещи с председателя на ДАНС Константин Казаков, който му докладвал и устно, и писмено. Казаков заявил, че ДАНС не е в състояние да отхвърли вероятността документите да са изтекли от службата.

Премиерът подчерта, че прокуратурата е приела тази „формула” и има съгласието на главния прокурор да съобщи общото становище. Причината Сотир Цацаров да не присъства на брифинга е фактът, че има заседание на Висшия съдебен съвет.

Райков заяви още, че не се чувства призван да прави допълнителни коментари по случая.

Премиерът обаче посочи, че е очевидно, че има проблем. Продължава проверката в ДАНС, разпоредена от Райков. По думите му тя ще продължи докато не даде „ясен резултат” и може да отнеме доста време.

Министър-председателят смята, че е важно да се поеме морална отговорност, че е възникнал проблем и подчерта, че не може да се произнесе вместо съда и прокуратурата кой има вина за изтеклите документи.

В средата на май, когато се очакваше главният прокурор Сотир Цацаров да даде разяснения по скандала с откритите 350 000 бюлетини в Костинброд, избухнал в деня за размисъл преди изборите, някои медии, сред които и Dnes.bg, получиха по електронните си пощи писмо, подписано от "група достойни прокурори, на които им писнало да бъдат използвани. В  него се твърдеше, че скандалът е "предизборен компромат, кал, пъклен план и заговор".

Към него бяха прикачени 4 файла с копия от документи. Първият е сигналът на бившата червена депутатка Мая Манолова до главния прокурор от 10 май т.г., според който „вече отпечатани бюлетини са изнесени от печатницата и разпространени с цел манипулиране на изборите”. Прикачено беше и файл с постановление на прокурор, с което се възлага на ДАНС и на експерт да извършат проверка в печатницата на „Мултипринт” в Костинброд.
 

Очаквайте подробности!

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още