IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замърсяването с фини прахови частици остава сериозен проблем за България

Ще глобяват кметовете с 5 хил. лв., ако не предприемат мерки срещу проблема

13:35 | 11.06.15 г. 6
Замърсяването с фини прахови частици остава сериозен проблем за България

Замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ) остава сериозен проблем за България, отчетоха участниците в конференция за състоянието на околната среда.

„Носим стари тежести на плещите си, включително въпроса за опазването на чистотата на атмосферния въздух, но живеем в подобряваща се среда“, заяви министърът на околната среда Ивелина Василева.

Според Националния доклад за състоянието на околната среда, представен от директора на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) Ваня Григорова, замърсяването с ФПЧ продължава да бъде основен проблем за качеството на въздуха през 2013 г. Най-много превишения са измерени в Пловдив (там през 2014 и 2015 г. картината се подобрява), Варна и Монтана.

Основният източник на ФПЧ е битовото отопление, каза Григорова, като в доклада като източници са посочени и транспорт, строителство, замърсените и лошо поддържаните пътни настилки. 92% от населението на страната е засегнато от проблема, при средни нива за Европа 21-41%.

„От влизането на България в ЕС нормите за ФПЧ се превишават. Това е сериозно предизвикателство. Работим с общините, предстои в МС да бъде внесен проект за изменение на Закона за чистотата на атмосферния въздух“, каза екоминистърът Ивелина Василева.

Законът ще даде повече правомощия на кметовете – например при замърсяване да спират трафика в градовете, но успоредно с това се въвеждат санкции до 5000 лв. персонално за градоначалниците.

Василева допълни, че общините ще работят по проекти, включително за слагането на филтри на комините и смяна на начина на отопление в индивидуални жилища, за което ще ползват финансиране по новата програма „Околна среда“. Обмисля се при енергийните социални помощи да се стимулира използването на отопление, което не замърсява въздуха, но по тази идея тепърва ще се събира работна група.

Ивелина Василева каза още, че наказателната процедура срещу България за ФПЧ, която е стартирала 2008 г., е на фаза мотивирано становище от страна на ЕК. По думите й от общините и на национално ниво трябва да бъдат положени „грандиозни усилия“, за да се постигне качествена промяна.

Ваня Григорова заяви, че 2014 г. и 2015 г. по отношение на ФПЧ водят градовете в Северозападна България Видин, Монтана, Ловеч и Плевен, което по думите й доказва, че основен замърсител е битовото отопление, а освен това има драстични разлики в данните през зимата и лятото.

Град „отличник“ за качество на въздуха изненадващо е например Девня, каза експерт от МОСВ.

Ивелина Василева допълни, че софийското метро и новите автобуси се отразяват положително на въздуха.

През 1990 – 2013 г. емисиите азотни, серни оксиди и амоняк намаляват със 77%, се отчита в доклада. Въпреки това има райони на страната, където се превишават нормите на серен диоксид, като според доклада в югоизточната част на страната основни източници на серен диоксид са централите „Марица Изток“ и ТЕЦ „Марица Изток“ 3.

След затварянето на ТЕЦ „Република“ този замърсител вече не е проблем за Перник. Продължава регистрирането на превишения в Гълъбово, каза Григорова.

За наказателната процедура срещу България за ветрогенераторите в Калиакра Василева каза, че се чака решението на съда в края на тази или началото на следващата година. Решение се очаква и за сметищата, които не отговарят на евронормите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 8 години
На тези които са ми натракали минусчета предлагам филма:"С какво за Бога пръскат" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
lilivan
преди 8 години
"92% от населението на страната е засегнато от проблема, при средни нива за Европа 21-41%."- затова и непушачи умират от рак на белия дроб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
крас
преди 8 години
НЕ ВСИЧКО Е ТАКА КАКТО НИ СЕ ПОДНАСЯ ОТ МЕДИИ И НЕГРАМОТНИ ПОПАДНАЛИ С ПАРТИЙНИ НАЗНАЧЕНИЯ КАЛИНКИ КАТО ТАЗИ МИНИСТЪРКА. Филмът Аерозолни Престъпления(2005) разкрива престъпленията, които се извършват в небето най-вече от военни самолети(НАТО). Пръскат се аерозоли с най-различно съдържание(алуминий, барий, стронций, арсен, гъбична плесен и др.). Гледайте също филмите "С какво за Бога пръскат(What in the world are they spraying)", както и "Дупки в небето (Holes in Heaven)"ЕДВА ЛИ ГОСПОЖАТА МИНИСТЪРКАТА ИМА ОТГОВОР НА ВЪПРОСА - какво ръсят над главите ни НАТОВСКИТЕ ВОЕННИ САМОЛЕТИ!!ОТГОВОРА Е ДАДЕН В ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ФИЛМИ!ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
крас
преди 8 години
ЗАЩО НЕ КОМЕНТИРАТЕ ЛЕТЯЩИТЕ И РЪСЕЩИ химически елементи самолетни. Терминът кемтрейлс (от английски chemtrails химически следи) е познат на тези които наблюдават летящите самолети и оставащите след тях следи превръщащи се в перести облачета. Според д-р Ръсел Блейлок тези следи са химически и умишлено са разпръсквани от самолети, които не са пътнически!Те съдържат различни токсични и биологични вещества.Д-р Блейлок се съсредоточава върху ефектите на алуминиевите наночастици.Според него тези частици предизвикват невро-дегенеративните ефекти.Телевизионният канал KNBC излъчи материала Токсично небе, показващ заболявания при деца и рекордни количества барий и алуминий във водата, след "обработка" със самолетни следи над Сан БернардиноЧИИ А ТЕЗИ САМОЛЕТИ - ЦИСТЕРНИ ПРЕВРЪЩАЩИ ОБИКНОВЕННО ПРЕДИ ДЪЖД НЕБЕТО В ПАЙЖИНА ОТ ДИРИТЕ ИМ!!Кой да ти каже - БОКО или тази кифла Ивелина?А МОЖЕ БИ ЦАРЯ И СВИНАРОВ ПОДПИСАЛИ СЕКРЕТИТЕ ДОГОВОРИ СЪС САЩ!ИСТИНАТА Е ЕДНА - тровят ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
В някои квартали, които са в близост до незаконни *** свърталища зимно време ситуацията е ужасяваща, човек може да се задуши, отделно канцерогенното отравяне, защото ромовете горят в кюмбетата каквото им попадне. Дават им помощи за отопление, но полза никаква, всичко отива за ракия. А тровените с пушеци са хиляди и десетки хиляди невинни хора, деца включително... КОЙ ЩЕ ОТГОВАРЯ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още