Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Занижават се изискванията в медицинските стандарти за брой лекари

Изменението на стандартите ще даде по-голяма свобода и възможности в преговорите между БЛС и НЗОК според здравния министър

Занижават се изискванията в медицинските стандарти за брой лекари

Снимка: Angel Garcia /Bloomberg

Премахват се изискванията за наличие на минимален брой лекари, минимален брой лекари със специалност и минимален брой професионалисти по здравни грижи в медицинските стандарти. Това е записано в проекта на наредба за изменение на наредба за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи.

През преходните и заключителни разпоредби на проекта се премахват изискванията за брой персонал. В стандартите е записано, че общият брой на лекарите, в това число на лекарите специалисти, трябва да съответства на обема и сложността на осъществяваната дейност, а броят специалисти по здравни грижи трябва да осигурява оптимално дейностите по здравни грижи, като гарантира тяхното качество.

Очакваните резултати от предложените промени в медицинските стандарти са свързани с освобождаване на висококвалифициран човешки ресурс, който би могъл да осъществява други медицински дейности в структури, където има потребност от него, посочва се мотивите към проекта.

Още по темата

Друг очакван ефект в тази насока на промяна в изискванията към броя на човешките ресурси, е намаляване на разходите за персонал, пише още в мотивите.

Според здравния министър се очаква промяната да доведе до по-ефективно управление на наличните човешки ресурси.

Във връзка с промените от министерството изпратиха разяснителна позиция. Според записаното в нея измененията в съществуващите медицински стандарти намалява въведени преди това ненужни изисквания към дейността на лечебните заведения, свързани с броя лекари, необходими за осъществяването на дейността.

Много от тези изисквания бяха въвеждани през годините в резултат на лобистки натиск, целящ административно ограничаване на предлагането на един или друг вид медицински дейности, което доведе до ограничаване на възможностите за избор на пациентите къде да се лекуват и до свръхразходи на болниците за покриване на необоснованите административни изисквания, посочва се в мотивите на здравното министерство.

Голяма част от стандартите са прилагани вече повече от десетилетие. Макар приети с добри намерения – да се подобри качеството на медицинската помощ, няма обективни данни за постигането на тази цел. Вместо това, видим резултат от прилагането им е сключването на фиктивни трудови договори и търговия с дипломи.

Възможността да се извърши една или друга медицинска дейност зависи от уменията и квалификацията на отделните специалисти, а не от техния брой. Броят на специалистите трябва да зависи не от наредба, а от обема и интензивността на работата в болничните отделения.

С намаляването на ненужните административни изисквания, лечебните заведения ще получат повече оперативна самостоятелност, възможност да намалят ненужни разходи и да увеличат възнагражденията на работещите лекари и медицински сестри.

Изменението на стандартите ще даде и по-голяма свобода и възможности в преговорите между БЛС и НЗОК за национални рамкови договори. Те получават свобода да договарят специфични изисквания за всяка една дейност, без това да налага изменения в издадени вече наредби, посочва се в мотивите към промените.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков подаде оставка