Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Запечатаните кранчета във винзавода в Поморие са законни, каза директорът

Съоръженията са известни от предишни проверки, коментира Йордан Панайотов

Запечатаните кранчета във винзавода в Поморие са законни, каза директорът

Изпълнителният директор на винзавода в Поморие Йордан Панайотов. Снимка: БТА

"Запечатаните от Агенция "Митници" кранчета във винзавода в Поморие са абсолютно легални и законни. Те не са монтирани допълнително, а са конструктивна и неразделна част от съоръжение, наречено "баретка". Баретките пък стоят на дестилационни колони, които съществуват в завода повече от 20 години". Това каза на пресконференция изпълнителният директор на винзавода в Поморие Йордан Панайотов, цитиран от БТА. 

Още по темата

Повод за брифинга днес бе информация от Агенция "Митници", че при проверка в завода са открити девет нелагални кранчета, монтирани на дестилационни съоръжения. Според експерти те са без измервателни устройства и не фигурират в одобрената от Агенция "Митници" технологична схема.

Йордан Панайотов поясни, че въпросните кранчета се наричат пробни. За тях Агенция "Митници" знаела, тъй като в завода са извършвани много проверки, а в Агенцията е предоставена технологична схема, в която точно са отразени баретките, дистилационните колони, как и накъде вървят производствените потоци.

Ако имахме и най-малки притеснения от тези кранчета, след проверките на винзаводите в Карнобат ние щяхме да ги премахнем, каза Панайотов. Той информира, че последната проверка в завода е била на 2 октомври 2017 година. Тогава и при предишни такива не са били констатирани нарушения. От 2014 година заводът бил проверяван четири пъти.

Панайотов каза, че по време на проверката на Агенцията заводът е преустановил работа за 48 часа. Към момента пробните кранчета са запечатани. По думите му това означавало, че изваряването на продукцията в завода се извършва на "тъмно". Т.е. технолозите не могат да установят качеството на течността, която излиза и дали тя ще е годна. Ако се забави разпечатването на кранчетата, загубите на завода ще бъдат в милиони, добави Панайотов.

Винзаводът в Поморие е на компанията "Черноморско злато".

Днес журналисти посетиха предприятието, за да се запознаят с производствените процеси.

На сайта си производителят уточнява, че дестилационната колона е съоръжение, което служи за производство на дестилат от грозде, а не за съхранение на готова продукция. Колоните се ползват между 2 и 3 месеца в годината, в зависимост от изкупвателната кампания на грозде. Течността в тези съоръжения не е краен продукт, готов за консумация, а дестилат с алкохолно съдържание между 55 и 75%.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Животновъдите кандидатстват за помощи de minimis от 28 юни до 15 юли