IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплата от 1150 лв. предлага Фандъкова на шофьорите и ватманите в транспорта

Утре се очаква Общинският съвет да гласува над 5 млн. лева допълнителни средства за заплатите на работещите в градския транспорт

14:57 | 13.03.19 г.
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Шофьори и ватмани в градския транспорт в София излязоха на протест пред Столична община с искания за по-високи заплати и по-добри условия за труд. Протестът се състои по време на заседанието на Транспортната общинска комисия, предаде БНР.

Утре се очаква Общинският съвет да гласува над 5 млн. лева допълнителни средства за заплатите на работещите в транспорта, съобщи кметът Йорданка Фандъкова на извънреден брифинг. По думите ѝ възнагражденията на всички работещи ще бъдат изравнени и ще бъдат повишени с 10% от 1 април, като се очаква основната заплата да стане 1150 лева, средното брутно възнаграждение – 1800 лева, като са предвидени и бонуси.

Служителите на градския транспорт, които се събраха пред сградата на общината, обаче заявиха, че не са съгласни с това, което чуват след брифинга на столичния кмет.

Венета Симитлийска, която представлява водачите на тролейбуси, където по неофициални данни, има най-голям недостиг на кадри и шофьорите карат двойни смени, заяви пред протестиращите, че тази заплата “не е удовлетворителна и няма да привлече млади хора в сферата”. “Тя е недостатъчна за един млад човек при тази инфлация", пресметна тя.

Според Валери Йонков, водач на автобус, младите хора, които като нямат клас "прослужено време", не могат да стигнат до тези заплати. Той е убеден, че в момента те вземат не повече от 900 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още