IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите на военнослужещите ще бъдат увеличени с 10% догодина

Към момента няма заплаха за мигрантски натиск срещу България, обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов

15:58 | 22.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

В бюджета за 2020 г. ще бъде заложено ново 10-процентно увеличение на възнагражденията на военнослужещите. Това съобщи в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БТА.

По думите му за две години и половина в армията са се случили повече неща, отколкото за последните 25 години – по отношение на техника, на възнагражденията на военнослужещите, които са повишени на два пъти с по 10%, както и на увеличение на наличния състав.

Каракачанов е категоричен, че към момента няма заплаха за мигрантски натиск срещу България. Според него това може и да се случи, ако “Турция реши да използва наличието на тези три милиона мигранти на своя територия като коз в своята европейска политика”.

"Смятам, че в момента Турция няма да си позволи да използва този коз, защото повечето държави от Европейския съюз са по-благосклонни да правят компромис с политиката на Ердоган. Той няма да рискува да влезе в конфликти с Европейския съюз. На него не му трябва още един конфликт, защото ако ЕС наложи санкции, заедно с ограниченията, наложени от САЩ, това ще доведе до рухване на турската икономика", смята министърът.

Каракачанов заяви, че България охранява добре границата си и там е налична цялата необходима техника. Той добави, че армията също е в готовност да помага на Гранична полиция, ако се наложи.

"Смятам, че ако се появи такава вълна, ние трябва да я спрем с цената на всичко, включително с използване на сила, като тук нямам предвид използване на огнестрелно оръжие. Има достатъчно други средства. Трябва да сме твърди в това отношение, за да си спасим държавата от евентуални проблеми", посочи вицепремиерът.

В Русе Каракачанов посети летния театър към Военния клуб, който ще бъде ремонтиран с 280 хил. лева, отпуснати от Министерството на отбраната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още