IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна изграждането на газовата връзка с Румъния

По план до половин година ще се даде старт и на строителството на тръбопровода с Гърция

15:21 | 16.08.12 г.
<p>
	<em>При първата копка присъстваха премиерът Бойко Борисов (вдясно), министърът на икономиката Делян Добрев и др</em>. &nbsp; Снимка:БТА</p>

При първата копка присъстваха премиерът Бойко Борисов (вдясно), министърът на икономиката Делян Добрев и др.   Снимка:БТА

Изграждането на междусистемната газова връзка между България и Румъния, чието начало беше поставено официално днес, ще струва приблизително 23,8 млн. евро, осигурени от правителствата на двете страни и от Европейската енергийна програма за възстановяване, съобщиха от министерството на енергетиката.

Първата копка на тръбопровода беше направена официално днес в Русе.

„Интерконекторът ще свързва газовите системи на България и Румъния и по този начин ще даде възможност да използваме както румънски природен газ, така и гориво от други държави в Централна Европа“, посочи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Строителството на 25-километровото трасе е съвместен проект на „Булгартрансгаз“ и румънското газово дружество „Трансгаз“. На българска територия дължината на съоръженията е 15,4 км, на румънска е 7,5 км, като под дъното на река Дунав ще има проход от  2,1 км.

Прогнозният бюджет на проекта е за 23,8 млн. евро, като по линия на европейската енергийна програма е отпуснато безвъзмездно финансиране за 8,9 млн. евро. Участъкът на българска територия струва 7,1 млн. евро и се финансира с 4,4 млн. от европейската програма, като останалите 2,7 млн. евро е съфинансирането от „Булгартрансгаз“.

До края на тази година или в началота на следващата се очаква да се постави началото и на интерконекторната връзка с Гърция, посочи още икономическият министър, предаде БТА.

Алтернативната газова връзка с Турция ще бъде изградена, след като се договорят подробностите по нейното трасе.

В напреднал етап са преговорите за интерконектор и със Сърбия, така че до няколко години страната ни да има алтернативни доставки на синьо гориво през съседните държави.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още