IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна процедурата за покупко-продажба на млечни квоти

Фиксираната цена за килограм мляко за настоящата квотна година за доставки е 0,01 лв., или с 0,06 лв. по-ниска от предходната година

11:43 | 02.08.12 г.
Започна процедурата за покупко-продажба на млечни квоти

Започна процедурата за покупко-продажба на индивидуални млечни квоти на фиксирани цени, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

„Квотната борса“ се прилага за четвърта година в България. С нейна помощ млекопроизводителите, които искат да разширят дейността си на пазара, могат да купят допълнително количество квоти, а тези които не могат да ги реализират имат възможност да се освободят от квотите си, т.е да ги препродадат.

Всеки производител може да притежава, както квота за доставки (всяка доставка на мляко до изкупвач), така и квота за директни продажби – всяка продажба или предаване на мляко, която се извършва директно от производителя към потребителя.

Фиксираната цена за килограм мляко за настоящата квотна 2012/2013 г. за  доставки е 0,01 лв. Цената за килограм мляко за директни продажби също е 0,01 лв. За сравнение миналата година фиксираната цена на килограм за доставки и за директни продажби беше с 0,06 лева по-висока.

Общата стойност на покупко-продажбите за предишния квотен период е над 1  млн. лв.

Млекопроизводителите, които искат да купят индивидуална млечна квота, могат да подават заявления в областните дирекции на ДФЗ – в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” по адрес на регистрация на физическото или юридическо лице.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още