Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Започна работата по концепцията за дигитализация на икономиката

В Министерство на икономиката обсъждат финансирането на концепцията Индустрия 4.0 за българското стопанство

Започна работата по концепцията за дигитализация на икономиката

Снимка: Pixabay

Започва работа по изготвяне на стратегическия документ за Индустрия 4.0, който е много важeн за бъдещото развитие на българската икономика. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който откри заседанието на работната група за изработване на „Концепция за въвеждане на Индустрия 4.0 в Република България“*, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

Според него амбициозната задача е концепцията за въвеждане на Индустрия 4.0 в страната ни да прерасне в стратегия с конкретни мерки и с осигурено финансиране за дигитализацията на българската икономика.

Още по темата

„Целта е да се изработят инструменти за подкрепа на дигитализацията на стопанството, като се определят приоритетните области. Това ще е сигнал към чуждестранните инвеститори, както и възможности за насочване на сектора на информационните и комуникационните технологии, който да работи за българската индустрия”, посочи Борисов.

Първоначалната структура и идея на Индустрия 4.0 бяха обсъдени в работната група, на която присъстваха представители на работодателските организации, научните среди, експерти на Министерството на образованието и науката, уточниха от икономическото министерство.

От ведомството информираха, че в края на март ще се проведе конференция по темата, фокусът на която ще бъде опитът на водещите страни и започването на диалог между институциите, бизнеса и научните среди, за изработването на стратегическия документ.

Сред дискутираните теми на работната група е била ролята на образованието за създаването на квалифицирани специалисти.

*Концепцията за „Индустрия 4.0“, т. нар. четвърта индустриална революция, представлява цялостно обвързване посредством съвременни дигитални технологии на процесите в едно предприятие, чрез които се създава стойност: от разработването, през производството и логистиката, до сервиза и изваждането от експлоатация.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСП избра националния си съвет