IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна строителството на нов участък от третия лъч от метрото в София

Тунелът между „Малък градски театър зад канала” и бул. "Владимир Вазов" ще е дълъг 850 метра

13:29 | 04.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Започна строителството на нов участък от третия лъч на столичното метро. Строителните работи са в отсечката между „Малък градски театър зад канала” и булевард "Владимир Вазов".

Ще се работи изцяло под земята и няма да се наложи реорганизация на движението. Тунелът, който се строи, ще е дълъг 850 метра.

След няколко месеца ще започне изграждането на осмата метростанция от този лъч, която ще бъде на бул. „Владимир Вазов”. 

В момента се строят 7 метростанции от третия лъч. Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че се работи в срок, съобщава bTV.

Третият лъч от столичното метро трябва да бъде пуснат до края на 2019 г. Тогава около 45% от градския транспорт в София ще бъде под земята.

До края на годината се очаква да бъде освободено движението по бул. „Гоце Делчев” и локалните платна на бул. „Цар Борис III”. Напролет ще започне и поетапното освобождаване на движението по бул. „Патриарх Евтимий”.

С приключването на строежа на метрото се очаква вредните емисии от автомобилното движение в София да намалеят драстично. За следващата година е изчислено, че ще са с около 80 000 тона по-малко.  

Очакваме до края на 2019 г. да имаме 12 нови метростанции и над 500 хил. души дневно да могат да ползват метрото, каза Фандъкова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още