Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Започнаха структурните промени в Агенция „Митници“

Ведомството има нов Устройствен правилник, който трябва да подобри ефективността на приходната администрация

Започнаха структурните промени в Агенция „Митници“

Снимка: Pixabay

Съгласно приетите изменения и допълнения в Закона за митниците, приети с §50 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), днес кабинетът одобри и нов Устройствен правилник на митническата администрация, съобщиха от правителствената информационна служба.

Припомняме, че от 2019 г. Агенция „Митници“ се структурира в Централно митническо управление и териториални дирекции. В структурата на Централно митническо управление се създават две главни дирекции - Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ и Главна дирекция „Информационни системи и аналитична дейност“. Преструктурират се териториалните структури на управление в Агенцията.

Целта е по-добра координация, ръководство и контрол при осъществяване на основните функции и задачи на ведомството, постигане на по-голяма бързина в работните процеси и по-голяма ефикасност и ефективност при управлението на човешките ресурси в администрацията.

Предвижда се с промените да се засили административният капацитет на централно и териториално ниво и по-ефективно да се осъществява дейността на митническите органи при митническия контрол, включително на контрола в областта на митническите, акцизните и валутните нарушения и престъпления. В резултат на преструктурирането ще се постигне оптимизиране на администрацията с отпадане на излишни структури, повишаване на ефективността на работа на митническите учреждения и оптимизиране на натовареността на митническите служители. Като ефект от реформата се очаква увеличаване на приходите, реализирани от агенцията в резултат на засилените контролни функции, повишаване на качеството на административния капацитет и оптимизиране на вертикалната организационна структура.

С измененията и допълненията в Класификатора на длъжностите в администрацията и наредбата за неговото прилагане се въвеждат специфични длъжности, предвидени в Закона за митниците на основание разпоредбата на §6 от Преходните и заключителните разпоредби на Наредбата за прилагане на Класификатора на длъжностите в администрацията. В проекта са отразени и промени по отношение на функциите и минималните изисквания за заемане на конкретни длъжности. Измененията са продиктувани от предвидената в закона разпоредба в структурата на Агенция „Митници“ да се създадат пет териториални дирекции и две главни дирекции.

Друг очаквани ефекти от преструктурирането са подобряване на държавната политика в областта на противодействието на митническите, валутните и акцизните нарушения и престъпления, на незаконния трафик на наркотични вещества, прекурсори, оръжия и изделия, и технологии с двойна употреба и на защита права върху интелектуална собственост.

С реализирането на тези структурни промени ще се създадат възможности за по-добра координация, ръководство и контрол при осъществяване на основните функции и задачи на Агенция "Митници".

Структурните реформи се предвиждат и с оглед големия обем от задачи, изпълнявани от митническата администрация, свързани с осигуряване спазването на изискванията на националното и съюзното законодателство. 

Още по темата


Промените в структурата на митническата администрация бяха атакувани от президента Румен Радев, който наложи вето върху промените в данъчните закони, част от които бяха и измененията в АМ. Според държавния глава е конституционно неприемливо предвиденото прекратяване на правоотношенията с висши държавни служители без предизвестие по преценка на директора на Агенция „Митници“.Така се ликвидира стабилитетът, който е основен принцип на държавната служба съгласно чл. 116, ал. 1 от Конституцията, и се създават условия за политически зависимости. Уволнените се лишават от пълноценна съдебна защита, което не съответства на чл. 56 от Конституцията, на чл. 8 от Всеобщата декларация за правата на човека и на чл. 6, параграф 1 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

В противоречие с чл. 6, ал. 2 от Конституцията се създава неравенство по признак обществено положение. Освобождаването „по преценка“ е предпоставка за административен произвол, който е несъвместим с правовата държава, аргументира се президентът.

Впоследствие парламентът отхвърли ветото.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Маските стават задължителни на всички открити и закрити обществени места