IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва информационната кампания за референдума за ядрената енергетика

На 27 януари 2013 година ще стане ясно желаем ли развитието на ядрената енергетика у нас чрез нова централа

09:21 | 27.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Започва информационната кампания за референдума за ядрената енергетика

От днес (27 декември), само месец преди вота, започва разяснителната кампания, свързана с референдума за развитието на ядрената енергетика у нас. Националното допитване беше поискано с подписка от БСП, а въпросът, под който се подписваха хората, беше свързан с проекта "Белене". 

Според управляващите обаче не трябва да бъде искано мнението на хората по този конкретен проблем, думата АЕЦ "Белене" беше премахната и в момента формулировката на въпроса е "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала".

Референдумът ще се проведе на 27 януари 2013 година, а информационната кампания приключва на 25 януари, като е предвиден и един ден за размисъл. 

Два са инициативните комитети, които ще агитират за участие във вота. "За" нова централа ще агитира Инициативният комитет, представляван от Стефан Воденичаров, който събра над 700 хиляди подписа в своя подкрепа, припомня БНТ. В подкрепа на тази теза са и 76-те народни представители, участвали в преформулирането на въпроса.

Два инициативни комитета, начело съответно с Иван Иванов и Мария Капон, ще доказват защо трябва да отговорим с "не" на въпроса. Кампанията ще се финансира основно със средства на инициативните комитети. Разрешени са и дарения. 

Тези комитети ще имат право да излъчват клипове и послания по националните обществени медии. 

До края на днешния ден хората с увреждания ще могат да съобщят, че искат да гласуват с т.нар. "подвижна" урна, обясни още Ралица Негенцова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), пред БНТ. На сайта на ГРАО вече са публикувани избирателните списъци, допълни още тя. 

Допитването за развитието на ядрената енергетика ще коства около 14 млн. лева. 

Референдумът за пореден път скара депутатите от ГЕРБ, БСП и ДСБ. В ефира на bTV Станислав Иванов от управляващата партия обясни, че този референдум е "по принцип", а не за АЕЦ "Белене" и конкретен въпрос по темата противоречи на Конституцията. Развитие на ядрената енергетика може да стане чрез удължаване на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" или чрез нови мощности, обясни още той.

Янаки Стоилов от БСП обаче коментира, че референдумът е за "Белене", тъй като в "следващите десетилетия едва ли ще може да бъде реализиран подобен проект".  Според него причината да се изгради нова централа е скъпият ток, който България ще трябва да внася след години. 

За ДСБ обаче проектът "Белене" е неизгоден за икономиката и "сините" призовават да се гласува с "не" на допитването, заяви Иван Иванов от "Синята коалиция". "Прогнозите на икономическото министерство са до 2020 година ръстът на брутния вътрешен продукт да бъде в рамките на 58%, а потреблението на електричество ще намалее с 21%", аргументира се той в подкрепа на тезата, че нямаме нужда от нова централа. 

Ядреният риск остава за страната, допълни още Иванов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още