IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва кампания за граждански бюджет в София

При по-голяма прозрачност ще се подобрява градската среда, посочи Теодора Зарева, ръководител на кампанията "Граждански бюджет на София"

18:50 | 08.10.20 г.
Започва кампания за граждански бюджет в София

Идеята е жителите на общината да направят предложения, които да бъдат обсъдени в рамките на общинския съвет и впоследствие отново гражданите да могат да гласуват за изпълнението им.

„Гражданските бюджети* вече се прилагат широко в Европа, като са въведени в около 600 хиляди общини, тъй като представляват един много прозрачен начин за участието на гражданите в устройството на тяхната община. Инициативата предлага възможност както за предлагането на проекти, които подобряват градската среда, така и за такива, които са свързани с устойчивост - рециклиране, компостиране, а дори и социални проекти“, посочи Зарева.

Тя обясни, че с нейния екип провеждат кампания за включването на гражданите в подобна инициатива, като от понеделник са започнали и онлайн обсъждане в платформата grazhdanskibudget.bg.

Според нея в платформата се води много конструктивен диалог и тя би искала експертите от общината също да се включат, за да дават обратна връзка на гражданите дали предложенията им са изпълними.

В момента основните предложения са свързани с паркове, велоринг, паркирането, районни центрове за граждански образование, зелени покриви и др.

На въпрос дали Столична община е готова за такава стъпка, Зарева обясни, че навсякъде първо се въвеждат пилотни проекти, които след това се адаптират. Тя напомни, че Столична община вече е въвела възможност за гражданска инициатива посредством e-mail.

"Програмата на Фандъкова има възможността да се превърне в пилотна програма на гражданския бюджет, но трябва да се въведе елементът на прозрачност", съветва Теодора Зарева.

Тя е на мнение, че гражданският бюджет ще повиши солидарността на гражданите заради голямата си прозрачност, а също така ще бъде още по полезен, тъй като включва групи, които обикновено нямат голяма гласност, като лица под 18 години.

*Гражданският бюджет е демократична практика, чрез която част от бюджета на общината се разпределя директно по решение на гражданите. Те предлагат и гласуват за проекти или идеи, а общината ги изпълнява.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт"може да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още