Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Започва нов прием на документи по мярката 60/40

Условията за получаване на подкрепа през периода август-декември са аналогични на тези, които се прилагаха за предходните месеци

Започва нов прием на документи по мярката 60/40

Снимка: БГНЕС

Агенцията по заетостта започва нова процедура по мярката 60/40 от днес (12 октомври). В нея могат да се включат работодатели, които търсят подкрепа за запазване заетостта на наетия си персонал през периода август – декември 2021 г.

Тази възможност се предоставя с решението на кабинета от началото на месеца, което чрез нов дизайн надгражда започнатата още през март миналата година антикризисна мярка за подкрепа на заетостта.

Редът и условията за получаване на подкрепа през периода август-декември 2021 г. са аналогични на тези, които се прилагаха за предходните месеци юни и юли. Мярката продължава да подкрепя запазването на заетостта в предприятия, осъществяващи икономическа дейност в сектори, чиито средномесечни приходи от продажби през 2020 г. са намалели в сравнение с 2019 г. 

Още по темата

Регламентираната подкрепа за новия етап също се запазва в размер на 60% от дохода и осигурителните вноски на всяко заето лице в предприятия, чиито приходи от продажби са намалели с не по-малко от 40 на сто през месеца, за който се предоставя подкрепата спрямо същия месец от 2019 г. Както и преди, финансова подкрепа в размер на 50% ще продължи да се предоставя за работещите в предприятия, чиито приходи от продажби през сравняваните периоди са намалели с не по-малко от 30 на сто. За учредените след 1 август 2019 г. спадът на приходите за месеца, за който кандидатстват, ще се определя спрямо средномесечните приходи за 2020 г. Размерът на предоставяните средства за всеки работник или служител вече ще се определя на база осигурителния му доход за месец юли 2021 г.

Средствата и по настоящия дизайн на мярката ще се изплащат месечно, като за подкрепа за месеците август и септември подаването на документите ще бъде допустимо само в рамките на месец октомври т.г., а за работилите през октомври 2021 г. документи ще се приемат само в рамките на месец ноември. На този етап постановлението регламентира кандидатстването за ноември да бъде възможно до 10 декември 2021 г.

Работодателите, които желаят да получат подкрепа за два или повече месеца от периода август-декември, могат да кандидатстват последователно, ползвайки едни и същи формуляри и образци на документи за съответните месеци.

И при този етап на мярката 60/40 заявлението и документите за изплащане на средства по реда на Постановлението се подават в Дирекция „Бюро по труда”, обслужваща територията по мястото на работа на работниците и служителите, независимо от начина на подаването им. Заявления и придружаващите ги документи могат да се подават по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), да се изпращат чрез лицензиран пощенски оператор, както и да се представят на място в съответното бюро по труда, при задължително и стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.

На електронния сайт на Агенцията по заетостта са публикувани материали за информация за работодателите, процедурата за кандидатстване.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Петков: Основна цел е да бъде изкоренена репутацията за корупцията у нас