IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва одитът на дружеството за градския транспорт в София

Проверката беше възложена на Сметната палата от парламента заради скандал около обществена поръчка за спирки

11:47 | 01.07.16 г.
Започва одитът на дружеството за градския транспорт в София

От днес Сметната палата стартира одита на Центъра за градска мобилност в София, съобщават от Сметната палата.

Одитът ще обхване периода 1 януари 2014 г. - 30 юни 2016 г.

Проверяващият екип ще се състои от седем одитори. Те ще прегледат обществени поръчки на общинското предприятие за градския транспорт в София, приходите и разходите на дружеството, както и плащанията на транспортните оператори.

Според годишния финансов отчет на „Център за градска мобилност“ ЕАД за 2015 г. реализираните приходи от дейността на обществения градски транспорт в София за разплащане на транспортната задача през 2015 г. са над 216 млн. лв. От тях от продажба на билети и абонаменти карти са близо 94 млн. лв. Неиздължената сума към транспортни оператори към края на 2015 г. е над 22 млн. лв., а печалбата за 2015 г. е над 6 млн. лв., посочват от Сметната палата.

Одитът на дружеството беше възложен на Сметната палата от парламента в края на май заради скандал с обществена поръчка за спирки, възложена за изпълнение на фирма, близка до вече бившия депутат от ГЕРБ Ирена Коцева. Скандалът доведе до оставките на ръководството на Центъра за градска мобилност и зам.-кмета по транспорт на София Любомир Христов. Коцева също напусна Народното събрание.

В момента тече конкурс за ново ръководство на общинското предприятие за градския транспорт в София.

Преди дни стана ясно, че Столичната община е поискала от фирмата, близка до Коцева, да възстанови парите за изпълнените от нея спирки заради лошо качество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още