Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Започва прием на проекти за инвестиции в аквакултури

За преработване на продуктите от риболов са предназначени още 5,9 млн. лева, а за модернизация на аквакултурни стопанства - над 2,8 млн. лева

Започва прием на проекти за инвестиции в аквакултури

Рибната борса във Варна. Снимка: pazarivarna.com

Започва приемът по мярка 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“ – сектор „Малки проекти“ от Програмата за морско дело и рибарство. Със средствата по мярката предприятията от сектора трябва да подобрят конкурентоспособността си.

Още по темата

„Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 3 хил. лева, а максималният - 48 895 лева", съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на Националния рибен фестивал в София, цитирана от агроминистерството.

По думите й допустими кандидати са еднолични търговци или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, който развиват дейност в сектор „Аквакултура“.

До момента мярката е обявявана четири пъти за сектор „Малки проекти“. По нея са одобрени 11 проектни предложения на обща стойност близо 456 хил. лева. В процес на оценка са още 13 проекта. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 7 януари 2021 г.

Заместник-министърът припомни, че за обществено обсъждане са обявени условията за кандидатстване по още две мерки от Програмата.

Първата е мярка 5.4 „Преработване на продуктите от  риболов и аквакултури”, която е с бюджет на приема 5,9 млн. лева. Втората е 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“ за сектор „Рециркулационни системи“ и сектор „Изграждане на нови, както и разширяване и модернизация на съществуващи аквакултурни стопанства“. Общият бюджет по процедурата е над 2,8 млн. лева.

„След приключване на общественото обсъждане, приемите и по двете мерки ще бъдат стартирани в най-кратки срокове“, увери д-р Василева.

Тя подчерта, че на територията на Софийска област са одобрени 25 проекта по ПМДР 2014-2020 г. Договорените средства възлизат на над 12 млн. лева, което се равнява на 6% от общия бюджет по Програмата.

Василева съобщи, че в областта се изпълнява и стратегия по подхода „Водено от общностите местно развитие“ (ВОМР) от Местна иницитивна рибарска група - МИРГ „Самоков“ на стойност от близо 4 млн. лева.

Подадени са още седем проекта по стратегията на обща стойност над 1,3 млн. лв. Към момента те са в процес на оценка и предстои сключване на договори по тях.

„Промоционалната кампания „Фестивал на рибата - вкусно и полезно“ се стреми да постигне и положителна промяна в потребителското поведение и навици, като се увеличи консумацията на риба и рибни продукти от населението в България“, коментира Василева.

Събития от Националния рибен фестивал ще има в Пазарджик, Бургас, Русе, Пловдив и Стара Загора.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Христомир Брънзов: Не трафикът е основният виновник за мръсния въздух