IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва приемът на документи за отстъпка от акциза за газьола

Общият бюджет на помощта за тази година е 84 млн. лева

12:51 | 16.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На 9 септември 2019 г. стартира прием на заявления по схемата за държавна помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Той ще продължи до 27 септевмри 2019 г., съобщават от Министерство на земеделието и храните. 

Бюджетът на помощта за тази година е 84 млн. лева. Ставката на литър ще бъде определена на по-късен етап, на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани. 

През 2019 г. може да бъде заявен за възстановяване акциз по фактури за закупен газьол (дизелово гориво) през 2018 г.

Земеделските стопани трябва да подадат заявления за държавна помощ в общинската служба по земеделие към Областната дирекция „Земеделие“ по постоянен адрес на физическите лица или едноличните търговци или по адрес на управление на юридическите лица, заедно с копия от и опис на фактурите за закупено гориво.

Документите по отношение на прилагането на схемата и образците ще бъдат публикувани на интернет страницата на земеделското министерство. 

От миналата година отпадна задължението за водене на дневник. Максималното количество гориво, което подлежи на подпомагане, се определя по методика с разходни норми.

След приема на документи Националната агенция за приходите проверява фактурите. Помощта се изплаща на стопаните директно, а не както преди това под формата на ваучери за гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още