IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва приемът на молби за енергийни помощи

До края на септември се приемат и молби за еднократната помощ за първокласници

17:23 | 01.07.14 г.
Започва приемът на молби за енергийни помощи

От 1 юли в дирекциите "Социално подпомагане" започна приемът на молби за отпускане на енергийни помощи за следващия отоплителен сезон, съобщават от Агенцията за социално подпомагане.

От тази година право на подпомагане ще имат и две нови групи – приемните семейства и децата, настанени при близки и роднини.

Парите ще са за зимните месеци - от ноември до март, и ще се изплащат на два транша. Размерът на помощта предстои да се уточни. Крайният срок за подаване на декларациите е 31 октомври.

За миналия отоплителен сезон размерът на енергийните помощи беше 65,72 лв. месечно, или 328,60 лв. за петте зимни месеца, като от средствата са се възползвали над 270 хиляди души.

До 30 септември ще се приемат и молби за еднократната целева помощ за ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище. Средствата са за покриване на част от разходите в началото на учебната 2014/2015 година. Размерът на помощта бе определен на 250 лева с решение на Министерския съвет от миналата седмица.

Право на тази помощ имат семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище и средният месечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията е по-нисък или равен на 350 лева. Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейство на роднини или близки.

Молби-декларациите се подават по постоянен адрес след записване на детето в първи клас. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още