IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва принудителното умъртвяване на прасета в задните дворове

Протестите не спират, а към фермерите се присъединяват и събирачите на трюфели

09:00 | 07.08.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От днес в област Добрич започва принудителното умъртвяване на прасета в стопанства от тип „заден двор“. Мярката е в изпълнение на заповедта на областния управител всички домашни прасета да бъдат усвоени до 5 август, съобщава БНР. 

До този момент в област Добрич не е регистриран случай на заболяло домашно прасе, въпреки това преди десет дни беше обявено бедствено положение, което ще продължи до 2 септември. Досега е констатиран един случай на Африканска чума - при диво прасе, ударено от автомобил в землището на село Дуранкулак. 

Припомняме още, че преди дни стана ясно, че в частен двор, близо до авиобазата в Добрич, без никакви мерки за биосигурност се отглеждат 150 прасета

Ако стопаните все още не са изпълнили разпорежданията, животните им ще бъдат принудително умъртвявани и загробвани. Ще бъдат налагани и глоби между 150 и 1000 лв. според Закона за ветеринарната дейност. Екипите ще се съсредоточат в 20-километрови зони около големите свинекомплекси в областта, които са 8 на брой, а в тях се отглеждат над 90 000 животни. 

Вчера след среща на земеделския министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазване Витянис Андрюкайтис в Брюксел стана ясно, че България ще получи 2,9 милиона евро от Европейския съюз като финансова помощ за борба с африканската чума по свинете. Тези пари са за дезинфекция и диагностика на животните. Първият транш трябва да дойде до дни.

Освен това до 30 дни Брюксел ще отпусне още 11 млн. евро, които са за компенсация за унищожените прасета в индустриалните свинеферми.

Междувременно, въпреки обещаната финансова помощ от Европа собствениците на домашни прасета не спират протестите си. Пътната блокада при сливенското село Крушаре все още не е вдигната. Хората организираха денонощни дежурства, за да не бъде прекъснат протестът им, съобщава bTV.

На протест излязоха отново и животновъдите от Първомайско. Исканията им остават непроменени - отлагане на умъртвяването на прасета с няколко месеца или пълна отмяна на заповедта.

Към протестите на фермерите от днес ще се присъединят и събирачите на трюфели в Добрич. Причината е бедственото положение в областта заради африканската чума по свинете и наложената забрана за събиране на билки, трюфели и горски плодове в горите. Те настояват забраната да бъде отменена, защото по думите им дивите прасета в момента не са в горите, а в зърнените култури.

От вчера на територията на цялата страна има над 400 капана за диви прасета, за да се намали популацията им. В събота започва ловният сезон за птици. От близо 3000 ловни дружини, над 100 няма да имат право да ловуват.

Заразата вече е обхванала 10 области от страната. Огнищата са 30. Шест от тях в големи индустриални ферми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 6
fon
преди 4 години
Българинът иска да гледа едно прасе и да кара нов мерцедес. Махайте я тази смрад от дворовете си, така пари не се изкарват, само болести и смрад се разнасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
melon
преди 4 години
Явно с прасетата се завърта поредната машинация за усвояване на едни пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
s3
преди 4 години
Нещо се бъркате с тази статия. Правителството каза че има само препоръка към хората да умъртвяват и убиват прасетата си, но не и заповед. Защо тогава ако е препоръка трябва да се усвояват всички домашни прасета? А ако е заповед, защо няма официална такава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още