IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва процес на обратна миграция на българите

В последните три години 35 хил. българи са се завърнали в страната, но потокът на изходната миграция още е по-голям

19:18 | 19.10.17 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Около 1,1 милиона души са родени в България, но живеят в чужбина, като между 600-700 хиляди българи са заминали по икономически причини. Това показват данните от изследването "10 години в ЕС. Тенденции в българската миграция" на Институт "Отворено общество".

Проучването се базира на национални и международни статистически данни за миграцията на българите от 1985 година насам.

През последните три години ежегодно в България се завръщат около 10 хиляди души, родени в България. Това е двойно повече спрямо 2013 г., когато броят на завърналите се българи е 4 771.

Така, за периода 2013-2016 г. близо 35 000 български eмигранти се завръщат в страната. Този поток все още е по-нисък от потока на изходящата миграция, но показва началото на процес на обратна миграция и завръщане в България, е изводът от анализа за тенденциите в българската миграция, направен от Георги Ангелов, старши икономист и Марин Лесенски, директор на програма Европейски политики, от Институт Отворено общество – София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 7 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Нещо не се ориентирам. Има ли информация на каква възраст са завърналите се? Пенсионери ли са, млади ли са? С децата ли си се връщат или просто правим някакви прости графики и вадим големите заключения. Ако са пенсионери ефектът няма да е много позитивен.Така, за периода 2013-2016 г. близо 35 000 български eмигранти се завръщат в страната. Този поток все още е по-нисък от потока на изходящата миграция, но показва началото на процес на обратна миграция и завръщане в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 0
coder
преди 6 години
Гаврят се ако се оставяш да се гаврят. Нека да е така както казваш, но какво предлагаш? Спасяване поединично?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
Казваш, хубаво е да ти е трудно и да се гаврят с теб? Моментен келепир, 30 годишен "преход"?Майтапчия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
Ferry
преди 6 години
100000000 ДА за израза: Има един израз " Обичам България ,мразя управлението й "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
Ferry
преди 6 години
а това е най-грешното пораженческо мислене.доказано е, че българина като цяло е най-мързеливата нация.успяват САМО амбициозните, досамообучаващи се и постоянно развиващи се наши съграждани.а тази ДОЛНОПРОБНА пропагандна машина, която плаща на медиите да разпространяват лъжи е кристално-умишлена, защото в БГ работната ръка намалява лавинообразно и само прошляци българи се завръщат, както и такиваподобни мрънкащи юужденци идват да се пробват само заради: красиви евтини момичета, евтини наеми, ниски данъци и купон целогодишен, скоро като в някои латино-страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
Ferry
преди 6 години
ТОЧНО ТАКА Е ДЖЕЙ!!!!! само дето пропагандата също е гладна.има и един кол-център, който привиква ***-хрантути да се "завърнат" в бг с/у работно място за жълти стотинки и "пакет Рилокейшън".и най-страшното е че така са си повярвали, че тиквите им самостоятелно не могат да мислят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
И защо изобщо флякаш тук? Да ни помагаш да се "оправим" ли? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 0
kirilstaikov
преди 6 години
Връщат се специалисти ,на които е предложена доста добра заплата за нашият стандарт или хора които са изкарали доста години в чужбина, както се казва са си оправили животът и искат да пробват в България или някакъв бизнес или работа от типа да се занимавам с нещо . За истинско завръщане може да говорим ,когато започнат да се завръщат хора , които вярват ,че в България имат перспектива .Има един израз " Обичам България ,мразя управлението й "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
връщат се, гледат Велев кво е написал и вече си стегат багажа наобратно .... :)) И що давате за пример Естония с население 10 човека?! кат се върне един и "нетна онратна миграция" я дайте в Литва и Латвия да видиме как е положението ?! от как Сашово си сложиха танковете там само кучетата и котките останаа май и те си стегат багажа .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
GogoM
преди 6 години
Бг е сносна опция за пенсионери. С чужбинската пенсия може да се живее доста сносно. Но едва ли някой с деца ще се върне преди да пораснат и да се отделят. От собствен опит - за децата родени или израсли в чужбина, България си е направо бананова република. Дъщеря ми дори не иска да си ходи за ваканцийте камо ли да се върнем да живеем там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още