Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Започва процес на обратна миграция на българите

В последните три години 35 хил. българи са се завърнали в страната, но потокът на изходната миграция още е по-голям

Започва процес на обратна миграция на българите

Снимка: Архив Ройтерс

Около 1,1 милиона души са родени в България, но живеят в чужбина, като между 600-700 хиляди българи са заминали по икономически причини. Това показват данните от изследването "10 години в ЕС. Тенденции в българската миграция" на Институт "Отворено общество".

Проучването се базира на национални и международни статистически данни за миграцията на българите от 1985 година насам.

Още по темата

През последните три години ежегодно в България се завръщат около 10 хиляди души, родени в България. Това е двойно повече спрямо 2013 г., когато броят на завърналите се българи е 4 771.

Така, за периода 2013-2016 г. близо 35 000 български eмигранти се завръщат в страната. Този поток все още е по-нисък от потока на изходящата миграция, но показва началото на процес на обратна миграция и завръщане в България, е изводът от анализа за тенденциите в българската миграция, направен от Георги Ангелов, старши икономист и Марин Лесенски, директор на програма Европейски политики, от Институт Отворено общество – София.


Според тях темпът на завръщане би могъл да се увеличи при наличие на висок икономически растеж, растяща заетост, намаляване на разликата в доходите и стандарта на живот между България и страните от Западна Европа.

Вече има подобни примери в нови страни от ЕС - като Естония, където за втора поредна година нетната миграция е отрицателна, т.е. повече хора се заселват в страната, отколкото я напускат, посочват анализаторите.

Данните за последните три десетилетия показват, че най-много хора са напуснали страната в края на 80-те години (изселването на българските турци) и през кризисните 90-те години на миналия век. Оттогава миграцията значително намалява.

Напусналите България живеят основно в страни от Европейския съюз, Турция и САЩ.

Членството на България в ЕС осигурява безвизово пътуване до около 150 страни в света и свободен достъп до трудовия пазар в общността. Въпреки това не се наблюдава увеличение на напускащите страната след началото на членството, а по-скоро легализация на вече напусналите, показва анализът.

Тенденция

В последните няколко години се наблюдават интересни промени във външната миграция. От една страна броят на напускащите страната се запазва на високи нива – около 25 хиляди души средногодишно за последните пет години.

От друга страна, обаче, постепенно се увеличава обратният поток към страната – за последните пет години той надминава 21 хиляди средногодишно. Така, нетната миграция от страната е средно около 4 хиляди души годишно, което е значително под нивата за последните три десетилетия.

          Дял на нетната миграция в намалението на населението

Източник: НСИ, изчисления на авторите; Данните след 2011 г. са от годишните
данни за населението

Промени в миграционните потоци

Според НСИ в различните години се наблюдават големи вариации в нетната миграция от 1000-2000 души през 2012-2014 г. до 9 000 през 2016 г. Въпреки това нетната миграция е далеч по-ниска, отколкото в предишни периоди.

Данните от националната статистика показват, че през 2016 г. 21 241 лица са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България. От тях 46% са родени в България – т.е. това са българи, които са се върнали обратно в България, други 9% са родени в други страни от Европейския съюз, а останалите идват основно от Турция, Русия и Украйна.

                                    Средногодишна нетна миграция от България

Източник: НСИ, данни от преброяванията на населението. * Данните след 2011 г. са
от годишните данни за населението

Колко и къде са българите в чужбина

Най-голяма част от българите, напуснали родния си край, живеят в страни членки на ЕС, Турция и САЩ.
Според статистика на Евростат от 2011 година в Турция има най-много хора, родени в България, но живеещи там.

Основната причина за това е изселването на български турци и мюсюлмани от края на 80-те години на миналия век. Към 2011 година в Турция живеят 409 000 българи.

На второ място по брой българи, живеещи извън страната, се нареждат Испания, Гърция и Германия. В Испания живеят 122 130 българи, в Гърция - 75 426, а в Германия - 71 250.

Към 2011 на четвърто място в тази класация се нарежда САЩ, където живеят 65 202 наши сънародници. Другите държави извън ЕС, в които има най-много българи, са Канада, където има 30 485 българи и Израел - 16 633 българи. Тези две държави се нареждат съответно на седма и единадесета позиция.

Във Великобритания броят на българите е близо 50 000, а в Италия - над 43 000. Останалите държави, в които има най-много наши сънародници са Кипър (19 284), Белгия (18 726), Франция (18 231), Австрия (15 323), Холандия (115 037), Румъния (11 029), Чехия (9 192) и други.

Друга статистика на Евростат от 2016 година показва, че в държавите членки на ЕС най-много българи има в Германия - 32% от всички наши сънародници, живеещи в рамките на общността. На второ място се нарежда Испания с 18%, на трето - Гърция с 11%, а на четвърто - Великобритания с 9%. В статистиката попадат още Италия (8%), Белгия (5%), Австрия (3%), Холандия (3%), Франция (3%) и други (8%).

 Разпределение на хората с българско гражданство в страните от ЕС към 2016 г.

Източник: Евростат

Съпоставени с други международни статистики, комплексните данни, изследвани от Институт "Отворено общество", показват, че напусналите страната българи са над 1 милион души. Официалната българска статистика отчита напусналите страната през последните три десетилетия около 900 хиляди души, данните от чуждите статистики сочат около 1,1 милиона, а оценките на ООН са за 1,176 милиона души.

Разминаванията могат да се обяснят с различия във времевия обхват, различни дефиниции за миграция и неточности в данните.

  Нетна миграция според българската статистика

Източник: НСИ, данни от преброяванията на населението. * Данните след 2011 г. са
от годишните данни за населението

 

Външната миграция е и основна причина за сериозните демографски проблеми в страната. Данни на Националния статистически институт сочат, че от 1985 година до 1992 година страната са напуснали 465 000 българи. От 1992 година до 2001 година зад граница са отишли 217 809 българи. От 2001 година до 2011 година - 175 244.

От началото на второто десетилетие на 21 век се наблюдава значителен спад на миграцията на българи. От 2011 година до 2016 година страната са напуснали само 24 403 българи. Другият основен фактор за намаляването на населението е отрицателният естествен прираст.

За целия период от 1985 година до 2016 година населението на България е намаляло с 1,85 милиона души.

Последствията от миграцията

Данните на НСИ показват, че повече от половината (над 52%) от намалението се дължи на отрицателен естествен прираст (разликата между раждаемост и смъртност), докато близо 48% се дължи на нетната миграция. Близо половината от нетната миграция се дължи на изселването на българските турци в края на комунизма.

Брой на родените в България, които живеят в чужбина към 2011 година


Източници: Евростат преброяване от 2011 г., * при липса на данни от преброяването са ползвани годишни данни на Евростат за 2011; US Census Bureau, статистически институт на Турция, Canada 2011 National Household Survey. В bold са страните извън ЕС и ЕИП.

Ограниченията за достъпа на български граждани до трудовия пазар в някои страни от ЕС остават до 1 януари 2014 г. Така че пълна свобода на движение и заселване в друга страна на ЕС има от малко повече от три години.

Преди това заминаването (външната миграция) често е нелегална или полулегална. Ограниченията съществуват и за други държави, в които мигрират български граждани – САЩ, Канада, Австралия, като от декември 2017 г. ще бъдат премахнати визите за краткосрочни посещения само за Канада.

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (24)

   1| 2| 3    
0
 
6
 
24
преди 1 година
Няма профилна снимка
Нещо не се ориентирам. Има ли информация на каква възраст са завърналите се? Пенсионери ли са, млади ли са? С децата ли си се връщат или просто правим някакви прости графики и вадим големите заключения. Ако са пенсионери ефектът няма да е много позитивен.

Така, за периода 2013-2016 г. близо 35 000 български eмигранти се завръщат в страната. Този поток все още е по-нисък от потока на изходящата миграция, но показва началото на процес на обратна миграция и завръщане в България
0
 
3
 
23
coder до: redcretin
преди 1 година
Няма профилна снимка
Гаврят се ако се оставяш да се гаврят. Нека да е така както казваш, но какво предлагаш? Спасяване поединично?
2
 
1
 
22
redcretin до: coder
преди 1 година
Няма профилна снимка
Казваш, хубаво е да ти е трудно и да се гаврят с теб? Моментен келепир, 30 годишен "преход"?
Майтапчия :)
0
 
4
 
21
Ferry до: kirilstaikov
преди 1 година
100000000 ДА за израза: Има един израз " Обичам България ,мразя управлението й "
1
 
2
 
20
Ferry до: никол
преди 1 година
а това е най-грешното пораженческо мислене.

доказано е, че българина като цяло е най-мързеливата нация.

успяват САМО амбициозните, досамообучаващи се и постоянно развиващи се наши съграждани.

а тази ДОЛНОПРОБНА пропагандна машина, която плаща на медиите да разпространяват лъжи е кристално-умишлена, защото в БГ работната ръка намалява лавинообразно и само прошляци българи се завръщат, както и такиваподобни мрънкащи юужденци идват да се пробват само заради:
красиви евтини момичета, евтини наеми, ниски данъци и купон целогодишен, скоро като в някои латино-страни.

Още от Икономика и политика
5% ръст на туристите през зимния сезон очаква Министерството на туризма