IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва проектът на първото българско стартъп село в община Челопеч

На следващия етап ще изградим комплекс от лаборатории и механизация, посочиха кметът Алекси Кесяков и Димитър Василев, председател на Български Бизнес Форуми

13:03 | 28.11.19 г.
Започва проектът на първото българско стартъп село в община Челопеч

Той сподели, че има притеснения относно започването на проекта, тъй като идеята е новаторска.

„Идеята на стартъпите е да се привличат хора с идеи, но поради глобализацията всички млади хора се опитват да се съсредоточат в големите градове, където е развитието и бизнеса“, обясни още Кесяков.

Димитър Василев, председател на Български Бизнес Форуми и координатор за България на инициативата Европейски стартъп градове, разказа за началото на проектите.

„Преди около година Европейската комисия обяви, че ще работи по развитието на стартъп градове. Идеята на проекта е да се насърчи работата с вторите и третите по големина градове, а не само в столиците, поясни той и информира, че първият пилотен проект обхваща градовете Варна и Клуж-Напока, а Челопеч се включва впоследствие.

Василев обясни, че първата стъпка по изграждането на стартъп селото ще е по инициатива на самата община, но на по-късен етап ще разчитат и на държавна помощ. “В края на проекта ще търсим и публично-частно партньорство”, обяви той.

Кесяков коментира, че община Челопеч иска да покаже, че е сериозна в намерението си да реализира проекта. „Трябва дa се обособят две площи – чисто практичната част и хотелска част, предвижда се и допълнителен квартал с еднофамилни сгради, където да настаняваме всички, които желаят да участват в този проект“, разказа кметът.

Димитър Василев разказа за инициативата „Европейско партньорство на стартъп градовете“, в която той е коoрдинатор. До момента 15 държави участват в тази инициатива, като са включени 28 града, сред които Манчестър, Лион, Ротердам.

„Най-силното нещо на инициативата е, че се прави тясна специализация на града. Всеки град се свързва с други градове, обменя се опит, прави се връзка между иновативните екосистеми на градовете и се осъществява координация между бизнеси“, допълни още той.

Кметът на община Челопеч сподели, че идеята за реализация на проекта е насочена главно към образование и обучение, но следващият етап ще бъде изграждане на необходим комплекс от лаборатории и механизация.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още