IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва производството по ликвидацията на „Олимпик“

Решението на Окръжния съд в Никозия вече е обнародвано в официалния вестник на Република Кипър

15:10 | 23.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Решението на Окръжния съд в Никозия за откриване на производство по ликвидация на дружеството Olympic Insurance Co. Ltd, което извършваше дейност на територията на Република България чрез „Застрахователна компания Олимпик - клон България” беше публикувано днес в официалния вестник на Република Кипър. Информацията съобщиха от българската Комисия за финансов надзор (КФН). С това на практика се открива производството по ликвидация на застрахователна компания „Олимпик“.

Процедурата по производството по ликвидация на дружеството се урежда изцяло съгласно националното право на  Кипър и е в изключителните правомощия на назначените ликвидатори от кипърския съд, обясняват от КФН. Надзорните органи на другите държави членки в Европейския Съюз, каквато е и България, нямат правомощия или друга правна възможност за пряка намеса в производството по ликвидацията на кипърския застраховател.

Дружеството е лицензирано по законите на Република Кипър да извършва застрахователна дейност, като за надзора на дейността му отговорна институция е Надзорният орган върху застраховането на Република Кипър. По силата на правото на Европейския съюз, дружеството извършваше застрахователна дейност посредством „свободата на установяване“ на територията на Република България чрез своя клон „Застрахователна компания Олимпик - клон България” КЧТ. Като неразделна част от фирмата този клон също така подлежи на надзор от надзорния орган на държавата, в която е седалището на фирмата, тоест в конкретния случай - в Кипър. 

КФН се ангажира да комуникира действията, които надзорният орган върху застраховането на Република Кипър или назначенитe ликвидатори на „Olympic Insurance Co. Ltd“ предприемат. Комисията има и ангажимент да изисква от всички институции, които имат отношение към случая, оказване на необходимото съдействие на лицата, които имат застрахователни вземания, произтичащи от договори със „Застрахователна компания Олимпик - клон България”.

Председателят на КФН Бойко Атанасов е изпратил миналата седмица писмо до кипърския надзорен орган, отговорен за застраховането, с копие до Министерство на финансите на Република Кипър и до българския посланик в Република Кипър. В писмото се поставят въпроси, касаещи интереса и правата на българските потребители като: какъв ще бъде срокът, в който съгласно кипърското право лицата, които имат претенции трябва да ги предявят пред ликвидаторите; как ще бъдат обработвани претенциите по-нататък и в частност как ще бъдат информирани кредиторите дали техните претенции са били приети или оспорени от ликвидаторите; каква правна защита е налице за кредитор в случай че ликвидаторите оспорят претенцията му и др, уточняват от КФН.

Investor.bg припомня, че лицензът на кипърската застрахователна компания беше отнет на 8 май миналата година, а процедурата по принудителната ликвидация на дружеството беше задействана през втората половина на август 2018 г. Дължимите суми ще бъдат изплатени в края на ликвидацията, но според експерти процедурата ще отнеме повече от 5 години.

Скандалът с „Олимпик“ доведе и до оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн, която отговаряше за застрахователния пазар. 

Всички над 200 000 българи, които имаха полици към кипърския застраховател ще получат подробна информация за процедурата по ликвидация, изискванията и условията за подаване на искове за обезщетения или възстановяване на суми, уверяват от КФН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още