Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Започва проверка на 288 къщи за гости в период на мониторинг

По заповед на земеделския министър експерти на Държавен фонд „Земеделие“ ще ревизират документите на туристическите обекти, построени по ПРСР 2007-2013

Започва проверка на 288 къщи за гости в период на мониторинг

Снимка: Pixabay

Ще се проверяват всички къщи за гости, финансирани по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г., за които петгодишния мониторингов период не е изтекъл. Това се прави със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“.

Още по темата

От всички платени 746 проекта, в период на наблюдение са 288 туристически обекта. Общата изплатена субсидия за тях от Европейския фонд за развитие на селските райони (ЕФРСР) е близо 82 млн. лева.
Целта на проверките е да установят на място дали обектите, които са в период на наблюдение, работят по предназначение и развиват туристически дейности.

Експерти на земеделското министерство и ДФ „Земеделие“ ще извършат ревизии на място на всички документи, които доказват дали съответният обект действително работи като място за настаняване на гости.

Изпълнителният директор на Фонда Живко Живков е създал организация за провеждане на инспекциите, който трябва да приключат до 30 юни.

ДФЗ – РА ще представи доклад с резултатите от проверките в едноседмичен срок след приключването им на земеделския министър, посочват от Фонда.

Investor.bg припомня, че Десислава Танева след избирането си за втори път, заяви, че по време на предишния ѝ мандат Програмата за развитие на селските райони за къщи за гости „изобщо не е била отворена именно заради съмнения за злоупотреби“. По нейно разпореждане в МЗХГ в момента се работи по издаване на нова методика, по която да се издават актове при нарушения при стопанисване на къщите за гости.

„Проверките при ДФ „Земеделие” са 18%,  при изискване по европейския регламент от 1 до 5% . Очевидно за нас и това е бил малък процент”, твърди Танева. При досегашните 130 проверки на ПРСР са наложени 80 акта, като за 65 от тях в момента има процедура на вземане.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
АБВ ще настоява за мораториум върху сделката за изтребителите