Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Започва проверка на породистите животни във фермите

Целта е по-справедливо разпределение на субсидиите

Започва проверка на породистите животни във фермите

Снимка: Pixabay

В срок до 15 октомври ще бъдат проверени фермите, в които се отглеждат животни под селекционен контрол. Проверката започва по разпорждане на земеделския министър Румен Порожанов и бе обявена на заседание на Консултативен съвет по животновъдство, съобщи агроминистерството.

Целта е по-справедливо разпределение на субсидиите за този вид животни. 

Още по темата

Според съобщението, участващите на заседанието представители на животновъдните организации са одобрили  тази идея и са подкрепили Порожанов, че няма как фермери, които не покриват критериите за селекционна дейност, да получават подпомагане за такава.

Министърът на земеделието възложи още на експерти на Селскостопанска академия и зам.-министър Янко Иванов да разработят насоки за развитие на различните сектори в животновъдството.

Обсъдени бяха възможностите за реализация на пазара на суровини и продукти от животински произход, облекчаването на изискванията в Наредба №4 за малките кланични пунктове към фермите, Наредба №26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, както и възможностите за подпомагане на животновъдите за закупуване на мобилни мандри и кланици.

Сред дискутираните теми бяха и включването на различна маркировка на месото от дребен рогат добитък с произход България и варианти за търговия на агнета и ярета към физически лица без регистриран животновъден обект.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 септември