IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва проверка на строителството в местността "Поляните" в Синеморец

МОСВ и ДНСК трябва да преценят има ли нарушения в РИОСВ-Бургас при издаване на разрешения за строежи в Община Царево, които са в Природен парк "Странджа"

12:15 | 07.10.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и водите и началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да назначат проверка на строителните дейности в местността "Поляните" в с. Синеморец, чиито граници попадат в природен парк "Странджа", съобщиха от прокуратурата.

От обвинението посочват, че преписката е образувана по информация в медиите. В нея се казва, че РИОСВ-Бургас в нарушение на закона продължава да издава десетки частни разрешения за застрояване на община Царево, попадащи в Природен парк "Странджа", местността "Поляните" в Синеморец.

Министерство на околната среда и водите и ДНСК трябва да проверят извършени ли са и продължават ли строителните действия, отговарят ли те на издадените строителни книжа.

Инспекторите трябва да изяснят дали поземлените имоти попадат в обхвата на Природен парк "Странджа", както и дали имат издадени актове в съответствие със Закона за биологичното разнообразие и Закона за устройство на територията. Те трябва да разберат също има ли оценка за степента на въздействие върху природните местообитания и местообитанията на видовете, предмет на опазване в защитената зона.

По време на проверката трябва да стане ясно и дали е извършена преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие върху защитените зони в съответствие с характеристиките на инвестиционните предложения. Необходимо е да се изясни и спазването на конкретните правила на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

ВАП очаква данните, събрани по време на проверката, в най-кратък срок, уточняват от прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още