IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва рекултивацията на старите общински сметища

До момента са подадени 23 проекта на общини на стойност 39 млн. лв.

10:53 | 22.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Започва рекултивацията на общинските сметища, които са обект на наказателна процедура на Еврокомисията срещу България. Средствата ще бъдат отпуснати от Министерството на околната среда и водите чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), съобщи екоминистерството.

Наказателната процедура срещу България беше стартирана през 2012 г. заради неизпълнение на Директивата за управление на отпадъците. През декември 2015 г. тя беше замразена, защото Европейската комисия взе предвид, че през 2015 г. са закрити 54 депа. 

Със средства по оперативна програма „Околна среда" 2007-2013 г. са рекултивирани още 38 депа. Приключило е и изграждането на 18 модерни регионални системи за управление на отпадъците, които обслужват 70 общини с повече от 3,5 млн. граждани, отчитат от МОСВ.

Строително-монтажните работи ще се извършат през следващите 4-5 г., съобщи изпълнителният директор на държавното предприятие Ренета Колева.

До момента са подадени 23 проектни предложения от общини на обща стойност 39 млн. лв.

Отделно със средства на ПУДООС вече се строят първите клетки на регионалните депа на Пазарджик и Златица.

Предприятието ще дофинансира изграждането на депото на Разлог, което ще обслужва 4 общини. То беше започнато в предишния програмен период на Оперативна програма „Околна среда“, но поради организационни неуредици не беше завършено в срок. Сега проектът ще бъде довършен с пари от ПУДООС.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още