IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва строежа на обработване и компостиране на битови отпадъци в Оряхово

Съоръженията, които са на стойност над 13 мил. лв, ще обслужват седем общини

13:30 | 03.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

В Оряхово започна изграждането на инсталации за предварително обработване и компостиране на битови отпадъци. Съоръженията, които са на стойност над 13 мил. лв, ще обслужват седем общини, съобщава БНР.

Инсталациите са част от Регионалната система за управление на отпадъците в общините Оряхово, Козлодуй, Хайредин, Мизия, Бяла слатина, Борован и Кнежа. Те използват общо депо, което се намира край Оряхово. 

С изграждането на инсталациите за предварителна обработка и компостиране на боклуците се очаква да се удължи експлоатационният срок на депото, да се намалят разходите на населението, свързани със сметта, да се спазват екологичните норми и да се подобри качеството на живота. Значителна част от проекта за новите съоръжения на обща стойност над 13 милиона лева е с европейско финансиране. Очаква се инсталациите да бъдат готови през 2022 година.

Investor припомня, че през юни в Карлово започна изграждането на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци за нуждите на общината. Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2013-2020. Инвестицията е в размер на 4,7 млн. лева, като безвъзмездната финансова помощ възлиза на 3,499 млн. лева, съобщи Министерството на околната среда и водите.

В края на 2019 г. Министерството на околната среда и водите предложи промяна по отношение на отчисленията при депонирането на отпадъци, плащани от общините. Промяната предвижда общините да плащат към Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) по-малки отчисления за депониране на отпадъци.

Максималната стойност на отчисленията се предвижда да достигне през 2022 г., а не догодина, както беше предвидено.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още