IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради демографската криза България може да изгуби места в Европарламента

Новите изисквания на Лисабонския договор ще преразпределят евродепутати между страните членки на ЕС

11:51 | 11.09.12 г.
Заради демографската криза България може да изгуби места в Европарламента

Няколко държави от Европейския съюз (ЕС), сред които е и България, е възможно да намалят драстично броя на депутатите, които ще ги представляват в Европейския парламент (ЕП), заради новите изисквания на Лисабонския договор.

Това съобщава европейското издание "Юрактив" по повод бъдещата представителност на страните членки във висшия законодателен орган на ЕС.

Прогнозите са за ограничаване на изборните места и за държави като Унгария, Чехия и Литва, докато страни като Франция, Великобритания, Италия и Испания например ще увеличат представителите си поради нарастването на населението там, предаде БТА.

Британският либерал Андрю Дъф прави тези прогнози въз основа на Лисабонския договор, който дава правото на сегашния Европарламент да представя пред Европейския съвет предложения за бъдещия си състав. Според Дъф очакваното присъединяване на Хърватия към ЕС през юли 2013 г. също ще съдейства за промените.

След направеното през 2011 г. преброяване на населението в 27-те страни от Общността беше установено, че най-драстично е намаляло населението в България, където сега живеят 7 351 633 души. Демографският срив за последните десет години показва, че населението се е стопило с над половин милион души, посочва "Юроактив".

При тово положение страната ни, която в момента се представлява от 18 евродепутати, би трябвало след европейските избори през 2014 г. да има с двама депутати по-малко, а след изборите през 2019 и 2024 г. - с още четирима.

Според предвижданията на Дъф източноевропейските държави не са единствените, които са на път да загубят евродепутати. Очаква се Холандия, Гърция, Белгия, Португалия, Швеция, Австрия, Дания, Финландия и Ирландия също да ги последват.

За разлика от тях Франция, която има най-голям прираст на населението в ЕС, ще увеличи евродепутатите си от 74 в момента на 79 през 2014 г. и 83 през 2019 г.

Германия е специален случай. Най-голямата страна в ЕС сега има 99 евродепутати, но в бъдеще ще има 96, защото това е максималният брой, който една членка на ЕС може да има съгласно Лисабонския договор, отбелязва "Юрактив".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още