IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради кого може да се разпадне 46-ото Народно събрание?

Социолози и политолози прогнозираха институционална криза при заявката на ИТН да управлява, която есента ще прерасне в икономическа и социална

11:40 | 14.07.21 г. 3
Заради кого може да се разпадне 46-ото Народно събрание?

"Програма на проектоправителството на Слави Трифонов звучи като за няколко месеца. Може да има допълнени или развити приоритети - списъкът им е кратък, има достатъчно възможности за развитие. Предпочитам българското правителство да бъде по-дълготрайно", това мнение изрази Буруджиева по повод „бомбата, която Слави Трифонов като лидер на „Има такъв народ“ (ИТН) хвърли с екипа си за евентуално правителство“.

Според нея е по-малко възможна хипотезата вторият или третият в изборите да направят кабинет. Тя вижда като най-вероятен варианта в края на септември отново да има избори.

Юлий Павлов прогнозира, че целта може да е била партиите да имат повече време за размисъл и предложените хора да бъдат опознати.

"Слави Трифонов е успешен бизнесмен, неговата партия се управлява като ЕООД. Той използва един ход, който може да се окаже много успешен - цугцванг. Той поставя другите в ситуация - ако не подкрепят кабинета, ще се стигне до нови избори и той няма да е виновен", посочи социологът.

Павлов предполага, че Слави Трифонов е готов да преговаря за приоритети, но не и за фигурите в кабинета си. Според него рискът от нови избори за останалите партии е по-голям.

"При едни нови избори на "Изправи се! Мутри, вън!" нищо не им гарантира, че ще влязат в парламента, а БСП са в състояние на ново падение. И би било безотговорно да не подкрепят кабинета, като се опитат да вкарат свои приоритети", смята Юлий Павлов.

И двамата анализатори са на мнение, че основният въпрос е заради кого ще се разпадне 46-ото НС.

"Имам чувството, че съзнателно е обявен състав на бъдещо правителството, което да не бъде подкрепено. ИТН първи казаха, че нямат проблем да се явяват на избори, но сами няма как обявят, че искат нов вот", заяви Татяна Буруджиева.

Юлий Павлов предупреди, че ако се стигне до нови избори, партиите, които настояват за промяна, трябва да си направят сметката, че може ГЕРБ да се върне на бял кон. „Те за втори път ще покажат не само, че не могат да управляват, но и невъзможност да започнат такъв процес", отбеляза той.

Задава ли се политическа криза

Поведението на „Има такъв народ“ не е правилно и е проблем, че не са консултирали състава на кабинета с никого, при положение че говорят за повече демокрация. Около това мнение се обединиха в bTV социологът доц. Антоний Гълъбов и политологът Георги Киряков.

„На ръба сме на много сериозна криза, ако кабинетът на Трифонов не получи подкрепа", смята доц. Антоний Гълъбов
По думите му „ИТН е корпорация, която се е превърнала в партия“.

„Това, че българските граждани не се ориентират в проблема, който стои зад това, е наш общ проблем на политическа култура. Това е корпоративно поведение, а не поведение на политическа партия. В това отношение за мен няма колебание, че ИТН няма да отстъпи на крачка от това предложение“, убеден е социологът.

Според него България е на ръба на много сериозна криза, ако кабинетът на Слави Трифонов не получи подкрепа. Той подчерта, че парламентаризмът в България е разколебан.

Как ще управлява "Има такъв народ"

Доц. Гълъбов обясни, че България може да влезе в спирала от кризи, защото едновременно провеждането на парламентарни и президентски избори през есента със същото служебно правителство ще означава този път и икономическа и социална криза, а не само институционална.

„Големият въпрос е в отказа да се разбере, че управлението на държавата не е управление на фирма. В момента администрацията не работи, държавата спря и много добрите действия на служебното правителство не задвижиха администрацията. До есента ние ще влезем в икономическа криза“, очаква доц. Гълъбов.

Политологът Георги Киряков обаче не се съгласи с това мнение. Според него служебното правителство се справя добре, което означава, че може да продължи да управлява в този състав и до следващи предсрочни парламентарни избори за тази година.

„Ако са заедно с президентските избори, това означава, че ще се спестят едни пари. Нищо фатално не виждам в това да се върви към нови избори, ако не се състави правителство. Единственият проблем е, че хората могат да се отегчат до степен да има още по-ниска избирателна активност“, коментира Киряков.

Той напомни, че през октомври, по време на президентските избори, електоралната ситуация ще е друга. „Хората ще са вкъщи, ще са по-готови да гласуват, ще са си починали. Възможният проблем е четвърта вълна на коронакризата“, смята политологът. Той е сигурен, че кабинетът, анонсиран от Слави Трифонов, няма никакъв шанс да получи подкрепа от останалите партии в парламента.

От кого зависи кабинетът "Трифонов"

„Съдбата на кабинета на Трифонов е въпрос само на едно движение на Борисов, депутатите на ГЕРБ вдигат ръка в парламента и кабинета на ИТН е на власт. В следващия момент не вдигат ръка и ИТН падат от власт. С предложението си за кабинета Слави Трифонов възстанови субектността на Борисов“, в това е убеден социологът Андрей Райчев, който коментира ситуацията след изборните резултати от 11 юли по Нова телевизия.

Той заяви, че никак не би се изненадал от един такъв ход, който би бил напълно в стила на Борисов и неведнъж сме били свидетели на такива обрати в позицията на бившия премиер.

„Много рано отпразнуваха победата, че Борисов го няма. И в момента се намираме в ситуацията "аха - аха да го няма Борисов" и в крайна сметка това не се случва“, посочи Андрей Райчев.

„Веднага се напълни с конспиративни теории. На секундата. Дългата ръка на Доган, дългата ръка на президента. Кой ли не се оказа с дълги ръце. Нищо такова няма”, коментира ситуацията социологът.

По думите на анализатора ИТН е в ситуация със собствените си ръце да удушат собственото си бебе. „Всички партии в момента си играят с огъня“, предупреди Андрей Райчев, според когото се върви по "един естествен път - президентска република" в България.

Един от проблемите с ранното представяне на номинациите за министри на ИТН Андрей Райчев вижда в това, че сега всички са се съсредоточили върху фигурата на финансиста Николай Василев - предложен за премиер.

„А всъщност това, което Слави Трифонов е предложил, е един кабинет от зам.-министри - може да притежават експертиза, но не са политици. Идеята, че специалист ще ни оправи, ако е на власт, е принципно погрешна", отсече Андрей Райчев.

Той отново повтори прогнозата си, че есента може да правим избори 2 в 1 - парламентарни и президентски, дори кабинетът на ИТН да мине и първоначално да получи подкрепа.

Кой може да състави правителство

„Очакването трите партии на протеста да бъдат заедно беше поддържано, за да се говори, че те могат да имат мнозинство. Това беше несбъднатата мечта. Една илюзия на протестните партии, че могат да постигнат парламентарно мнозинство”, коментира в ефира на БНТ политологът проф. Румяна Коларова.

Колегата й Слави Василев разви хипотезата, че намеренията на Слави Трифонов са били той да предложи кабинет, който би могъл да бъде подкрепен.

„Това, че по-малко от 24 часа преди окончателните резултати той обяви състав, всъщност е политическа логика, която Трифонов следва от началото на политическата си кариера”, е мнението на Василев.

Той напомни, че лидерът на „Има такъв народ” заяви, че не желае да влиза в договорки. Отбеляза обаче, че българският парламентаризъм не работи така.

„Политическите формации, дори тези, които принадлежат към т.нар. протест, са безкрайно разочаровани от подхода на Трифонов, който не ги покани на преговори. Това ги кара да вземат една неефективна за техните интереси позиция, която ще хвърли партията на Трифонов в кабинета”, уточни той.

Василев също предположи, че има голяма вероятност да се отиде на нови парламентарни избори.

Разговорът в студиото на Bulgaria ON AIR можете да видите във видео материала тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
и са кво ... ?! пак ще се карат 3 седмици в парламента ... пак ще претупат някоя и друга популистка заигравка с някой закон ... пак разни институции и агенции ще замазват неграмотно прекроени правилници и закони , защото няма професионалисти в парламента , а кавгаджии ... пак вяли избори ... и Бащицата ще се върне на власт ... язък за напъна ... докато навремето Командирът се потеше по митингите , бакърджиев(лека му пръст) обикаляще и създаваше партията по места ... докато Бащицата се пънеше да говори свързано и последователно по тиви студия , цвъ цвъ обикаляше и създаваше партията по места ... тез убавци от ИТН опуснаха момента ми се чини . безвъзвратно !! имаш 3 мин на първа среща да направиш добро впечатление , или първите избори . после каквито и циркове да правиш почти няма значение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 2 години
дългото мълчание на дпс (вече втори ден) и резкия завой на хората на славун са ясен индикатор какво се случва ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Бизнесмена с цугцванга хахахаха, обикновен неграмотен некадърник без идея какво да прави.Да видим кой му подсказва - и как ще замете старите кражби най-вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още