IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради неблагоприятните климатични условия добивът на мед се сви драстично

Българският мед се продава основно в чужбина, заяви Симеон Тодоров

12:58 | 16.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

2016 г. е една от трудните години за пчеларите заради неблагоприятните климатични условия. Добивите достигат една трета от количеството, което обикновено се добива годишно при благоприятни условия. Това коментира председателят на Сдружението на пчеларите от Клуб 1 Симеон Тодоров в предаването "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му голям проблем на пазара на пчелен мед в България е неконтролируемият внос на мед от Украйна, Китай и други външни пазари, смесването му с български и последващото му изнасяне в чужбина.

Българският мед се продава основно в чужбина, тъй като консумацията в страната достига под 700 гр. годишно на човек, докато в чужбина - 4-7 кг.

Най-големите потребители на български пчелен мед в чужбина са германски фирми, които контролират пазара в цяла Европа.

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Китай изнася медът си на 1 долар,нашият е 2 долара.Като се смесят китайският 1 варел с една наша тенекия от 25 кг излиза цена от 1,1 долара и германецът купува нашият хубав,евтин" български" мед на добра за него цена.Преди го кръщаваха с фруктоза ,сега с мед от Китай,това е търговията,важнае печалбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Това го правят немците,те са най-големият търговец в Европа.Когато изпразнятскладовете пускат на пазара Китай и Аржентина,като ги препълнят с медот всякъде отново ги махат от пазара под предлог ,че стоката им не е хубавза да могат да пласират скъпо стоката в складовете.Този номер от години върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
tnm
преди 7 години
Мед няма, а цената му е падна на 4 лв/кг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още