IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради неиздадена наредба не се изплащат помощи за децата извън детските градини

Омбудсманът напомни на финансовия министър, че трябва да подготви подзаконовите текстове

14:19 | 16.06.15 г.
Заради неиздадена наредба не се изплащат помощи за децата извън детските градини

Заради неиздадена от Министерството на финансите наредба по Закона за семейни помощи за деца не се прилага текст от закона, влязъл в сила през 2009 г., който предвижда изплащането на месечна помощ от 100 лв. за семейства, чиито деца не могат да бъдат настанени в общински детски градини, напомня омбудсманът Константин Пенчев.

Той е изпратил препоръка до министъра на финансите да изпълни задълженията си във връзка с разпоредбите от Закона за семейни помощи за деца.

Текстът предвижда, че семейства, чиито деца на възраст от 3 до 6 години не могат да бъдат настанени в общински детски градини, имат право на месечна помощ от 100 лв.

„За съжаление, независимо че разпоредбата е в сила от 01.04.2009 г., такава помощ все още не се изплаща. Една от причините за това е, че предвидената в закона наредба за реда за получаване и изразходване на помощите все още не е издадена от министъра на финансите”, посочва Константин Пенчев.

Омбудсманът пише, че отчита усилията, полагани от органите за местно самоуправление за решаване на проблема с недостига на места в детските заведения в големите градове, както и че предоставяната услуга за децата до 5-годишна възраст няма задължителен характер. Постъпването на нови оплаквания в институцията на омбудсмана обаче показва, че въпреки полаганите усилия проблемът с недостига на места в субсидираните от бюджета детски заведения не е преодолян.

Според родителите единственият вариант е настаняването на децата им в детски заведения – частна собственост, но необходимата за това сума е непосилна за тях.

Според Конвенцията на ООН за правата на детето държавите – страни по този документ трябва да предприемат подходящи мерки, за да осигурят на децата на работещите родители правото да ползват услугите за деца и детските заведения, които са създадени за тяхното отглеждане, допълва Константин Пенчев.

В позиция от МФ уточниха, че разпоредбата от Закона за семейните помощи е била в сила само за бюджетната 2009 година. От ведомството посочват, че въпросният чл. 10б влиза в сила от 01.04.2009 г., ако са изпълнени условията на §102 от ЗДБРБ за 2009 г., който регламентира следното: „(1) Министерският съвет след 31 март 2009 г. може да одобри допълнителни бюджетни кредити по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за реализиране изпълнението на § 100, т. 7, при условие че: 1. очакваният годишен размер на положителното салдо по  консолидираната фискална програма  превишава 3 на сто от прогнозата  за годишния брутен вътрешен  продукт; 2. не се влошава утвърденото  с чл. 1, ал. 3 бюджетно салдо по републиканския бюджет.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още