Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защита на данни и трудови злополуки поставят казуси при дистанционна работа

Работодателят е длъжен да закупи техника, необходима за трудовия процес, независимо дали е в офиса или вкъщи, посочи адвокат Нина Трионджиева

гледано: 2594   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Нормативната уредба за работата от вкъщи, която действа в България, е добре уредена, детайлна и отговаря на световните и европейските стандарти. Повечето работодатели преминаха успешно към такъв модел още в началото на пандемията, но се срещат и проблеми като защитата на лични данни и изтичането на информация. Така коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“ как е уредена дистанционната работа в Кодекса на труда адвокат Нина Трионджиева от Адвокатско дружество „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов".
Още по темата

„Още от 2011 г. беше възможно по взаимно съгласие да се въведе работа от разстояние. Уредбата бе приложима и преди пандемията, а някои сектори като IT индустрията въведоха този тип организация преди години и то доста успешно. Не всички професии могат да се извършват от вкъщи като лекари, полиция и производство, посочи тя.

Според Трионджиева би могло да се направи допълване, за да се предвиди възможността на работодателите да възлагат работа от вкъщи без съгласието на работниците, каквото се изисква в момента, в ситуации на извънредно положение.

„Правата и задълженията при работа от вкъщи или в офиса са едни и същи, и се срещат подобни проблеми – изпълнение на служебните задължения, спазвания на работно време", смята специалистът и потвърди, че в момента са актуални проблеми със защитата на лични данни, изтичането на информация.

Трионджиевая е категорична, че работодателят е длъжен да осигури безопасни условия на труд и при работа от разстояние. "Това са казуси, които могат и се случват и в момента“, заяви тя.

Адвокатът съветва да се предприемат мерки за защита на данните от страна на самите работодатели, когато се отнася до системи за криптиране на информация и правила кои служители да имат достъп до определен тип данни.

„Това налага по-честа смяна на пароли, защита на личните компютри на работниците, обясни Нина Трионджиева. – Подобни проблеми са често срещани при работодатели в момента и трябва да се вземат адекватни мерки за тяхното решаване.“

Тя е на мнение, че в наредбата за дистанционната работа има добри критерии за трудови инциденти, като „условията за работа от вкъщи не правят изключения“.

Запитана за случаите с удълженото работно време покрай работата от вкъщи, Трионджиева напомни, че трябва да може да се докаже, че е така.

„По-важна е ролята на работодателя да осигури механизъм за проверка дали работникът успява да уплътни своето работно време - като ежедневни отчети за свършена работа. Законът позволява на работниците сами да решават кога да почиват“, каза още адвокатът.

По думите на Трионджиева работодателят е длъжен да закупи всякаква техника и безопасни условия на труд, нужни за процеса на работа, независимо дали се работи на място или от вкъщи.

Експертът коментира и идеята за правото за изключване от работа в извънработно време.

„В момента се подготвя директива на ниво ЕС и би било добре да се приложи в България, но зависи от спецификата на работата“, информира тя.

Трионджиева подчерта, че има професии, в които това право не може да се прилага, и даде пример с лекари, техници в АЕЦ, полицаи, пожарникари.

Тя разкри, че много фирми вече прилагат изключване на компютрите след края на работното време.

Адвокатът потвърди, че Инспекцията по труда остава органът, който контролира дистанционната работа.

„Няма данни да са провеждани подобни проверки по домовете по време на пандемията и ще се види дали има смисъл от тях“, каза още Трионджиева.

Необходими ли са промени в Кодекса на труда при дистанционна работа? Необходими ли са критерии за разграничаване на трудова злополука от битов инцидент? Какво е работното време при новите реалности?

Повече за особеностите и казусите покрай работата от вкъщи може да гледате във видео  материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Почти 27% от нефинансовите предприятия отчитат намалени продажби през август