Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защитата на търговската тайна липсва в българското законодателство

С приемането на европейска директива ще се решават и спорове за патенти, посочи юристът Димитър Цвятков

гледано: 1725   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Законопроектът за защита на търговската тайна е в интерес както на големите корпорации, така и на стартъпите. Една от целите му е да защитава инициативата на отделния индивид, който има идеи и иска да ги развие, за да ги продаде впоследствие. В този междинен период му е необходима защита. Това каза адвокат Димитър Цвятков, партньор в адвокатска кантора CMS Sofia, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Законопроектът предвижда няколко елемента на защита. Той дефинира правото върху търговската тайна, което досега липсваше в българското законодателство. Също така законопроектът предвижда съдебен ред, по който да бъде защитена конфиденциална информация, както и предварителни мерки на защита и ред за изчисление на самите обезщетения", посочи той. 

Още по темата

Юристът напомни, че съдът винаги изисква материални доказателства.

"Поради това една идея трябва да има парично измерение. Това означава, че чистите идеи не биха били предмет на защита. Търговската тайна трябва да има стопанско измерение – да може да бъде изчислена в пари, а законопроектът предвижда именно това", коментира Димитър Цвятков и отбеляза, че в световен мащаб има много спорове за патенти и поради това е необходимо приемането на законопроекта. "В технологичния и фармацевтичния сектор, както и в автомобилната индустрия, често се стига до кражба на интелектуална собственост.

Като пример той посочи патентните спорове между големи компании като Apple и Samsung.

Кое налага ЕС да приеме директива за защита на търговската тайна? Кои сектори ще бъдат засегнати от новото законодателство? Защо чистите идеи няма да са обект на защита? Защо България прпопусна срока за транспониране на европейската директива? Кои са данъчните промени, които ще засегнат бизнеса?

Повече от разговора вижте във видео материала

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Кога ще се приеме ?
1
 
1
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Кога ще се приеме ?

Още от Икономика и политика
Мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка за България засега остава