Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защитната ограда по границата в Турция има нужда от спешни ремонти

През юли нелегалните мигранти, заловени в България, се увеличават със 17%

Защитната ограда по границата в Турция има нужда от спешни ремонти

Снимка: Архив Ройтерс

Защитното съоръжение по границата с Турция е в лошо състояние и са необходими допълнителни усилия от страна на Гранична полиция и от областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково, за да бъде защитена границата, обясни служебният премиер Стефан Янев по време на парламентарния контрол.

Съоръжението не е поддържано - има срутища и пробиви, потвърди и вътрешният министър Бойко Рашков. Той обясни, че поддръжката на оградата е била възложена на областните управители в граничните райони, но вероятно заради липсата на финансови средства такава не е извършвана.

Според Рашков ще се наложи възстановяване на оградата, защото се е оказало, че тя все пак спира нелегалната миграция от Турция.

Още по темата

Янев уточни пред народните представители още, че властите са в контакт със своите колеги от Турция и от Гърция, за да бъде ограничен натискът по границите ни.

Служебният премиер беше категоричен, че мигрантите от Афганистан в България се увеличават още преди да се задълбочи кризата в страната в средата на месеца. Затова и са увеличени патрулите по границите от страна на "Гранична полиция" - с 600 души, създадена е и специална група, която докладва ежедневно за състоянието на границата и на базата на този анализ властите могат да вземат решения за незабавни мерки, обясни още Янев.

Защитата на границата се извършва от Министерството на вътрешните работи (МВР) и вече са готови и разчетите за допълнителните средства, които ще са нужни за реакцията срещу увеличения мигрантски натиск по границата. Те ще бъдат включени в актуализацията на бюджета, която се обсъжда в парламента.

Броят на заловените нелегални емигранти през юли се увеличава със 17% на годишна база, посочи още вътрешният министър.

Той посочи, че на този етап няма нужда от изграждането на нови центрове за мигранти. Към 23 август в тези центрове са настанени 953 души, а капацитетът им е 1260 места. Ако броят на мигрантите се повиши, тогава ще бъдат отворени изградените през 2020 г. центрове в Любимец и Елхово, обясни още Рашков.

По негови думи Иран може да поеме до 150 хил. бежанци от Афганистан, а следващите вълни ще поемат в друга посока, включително и към България, Турция и Гърция. Съседните ни държави също вече са изградили защитни съоръжения по границите си.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 21 октомври