Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защо 45-ият парламент ще заседава в старата сграда?

Вероятно всички партии и коалиции, които са преминали бариерата от 4%, ще формират самостоятелни парламентарни групи, твърди проф. Пламен Киров

Защо 45-ият парламент ще заседава в старата сграда?

Снимка: БГНЕС

Решението първото заседание на 45-ия парламент да се проведе в старата сграда е хубаво. Вероятно обаче то ще породи спорове по въпроса къде да заседава по принцип парламентът. Това каза пред БНТ преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

"Става въпрос за една историческа приемственост и е хубаво откриването на пленарните сесии или по други тържествени поводи заседанията да се провеждат в историческата сграда на парламента, но на мен ми се струва, че тук ще се отиде до едни безплодни спорове за това къде да заседава изобщо парламентът, тъй като в момента имаме две пленарни зали", каза гостът.

Той обърна внимание, че преди консултациите при президента първо трябва да се формират парламентарните групи и след това действащото правителство трябва да подаде оставка формално пред Народното събрание. Едва тогава се пристъпва към процедурата за формиране на ново правителство и могат да започнат незабавно консултациите на президента, каза Киров. 

Още по темата

По думите му е задължително утре да се избере председател на парламента, тъй като ролята на най-възрастния народен представител е да открие първото тържествено заседание, да ръководи полагането на клетва и да ръководи процедурата по избирането на председател на Народното събрание.

Народните представители, които са болни и под карантина, може да участват дистанционно в полагането на клетва, но за тази цел на първото заседание Народното събрание трябва да приеме специално решение, което да продължи действието на решението от предходното Народно събрание. А впоследствие те ще подпишат и клетвен лист, както и останалите депутати, които ще бъдат в залата на парламента. Другият вариант е да положат клетва по-късно, обясни още преподавателят по конституционно право.

Според него ако отсъстващите не положат клетва на това първо заседание, това би могло да повлияе върху вземането на отговорното решение за избиране на председател на Народното събрание.

Киров обясни, че по традиция най-голямата парламентарна група излъчва председател, но има случаи и казуси в миналото, когато председателят на парламента се излъчва от други парламентарни групи в зависимост от това какво мнозинство ще се постигне и какво разбирателство в очерталите се парламентарни групи.

Юристът каза още, че вероятно всички партии и коалиции, които са преминали бариерата от 4%, ще формират самостоятелни парламентарни групи и е малко вероятно 45-ият парламент още на първото си заседание да приеме свой собствен правилник.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Огнян Герджиков: България има нужда от около година без парламент