Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защо България е единствената страна в ЕС без стратегия за Индустрия 4.0?

Страната ни не трябва да остане в изпълнителския сектор на аутсорсинга – трябват ѝ визионери в бъдещата иновативна икономика, посочи Владимир Филипов

гледано: 3253   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
България е може би единствената страна в Европейския съюз (ES), която няма стратегия за Индустрия 4.0. Нашите политици все още са назад във времето и разговорите, които се водят, остават извън контекста. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие”, Владимир Филипов, собственик и управител на NearSoft.
Още по темата

“Индустрия 4.0 ще рефлектира във всички области на обществото - образование, трудов пазар, икономика", отбеляза той и подчерта, че дигитализацията вече не е това, което разбирахме едно време. "Тя е за свързване на самите процеси, което липсва. Започваме да плащаме цена за това, че изостанахме”, допълва гостът.

Управителят на NearSoft посочи, че политическите партии много откъслечно говорят за Индустрия 4.0 - как тя ще промени политиката и ще преобрази обществото.

Според Филипов трудната координация между различните единици по време на пандемията показа, че “милиарди са изхарчени за електронна система в здравеопазването, а „всъщност не сме подготвени”. Той препоръча да се потърси сметка как са изхарчени парите, защото пандемията показа слабостите на здравната система.

“Все пак говорим за индустриална революция. Предишни индустриални революции промениха изцяло света... ако не сме готови, ще бъдем от губещата страна”, коментира управителят на NearSoft.

Филипов обясни, че загубите за страната ни ще означават, че тя ще остане на най-ниското стъпало в процеса по създаване на стойност.

Той е на мнение, че в процеса по съкращаване на веригите на доставка, от който България иска да се възползва, е необходимо страната ни да се представи технологично по-добре от даден производител, за да се пренасочат дейности към нея.

“Дейностите с най-висока добавена стойност ще обхванат целия процес на създаване, на иновативност, на измисляне на нови продукти. Визионерите - тези, които създават нови неща, са тези, които ще бъдат успешни”, прогнозира управителят на NearSoft и потвърди, че иновативността ще е в основата на новата икономика.

Филипов обърна внимание на факта, че в България преобладават нископлатените работни места и те са най-уязвими при пандемия. Той очаква, че страната ни няма да остане в изпълнителския сектор на аутсорсинга, а ще има визионери в бъдещата иновативна икономика, които ще се утвърдят в световната конкуренция.

„Нямама среда, нямаме екосистема в иновациите, която трябва да направи държавата“, смята управителят на NearSoft  и препоръча да се предприемат промени, свързани с дигитални иновационни центрове. 

Филипов се надява в Националния план за възстановяване и устойчивост на България при оценката на предприятията да не се говори само за финансиране, а как да се променят и оптимизират процесите в тях.  

Защо някои страни не са засегнати толкова много от пандемията? Как ще се използва изкуственият интелект по предназначение? Защо младите хора не получават отговори на въпросите, които ги вълнуват, свързани с индустриалната революция? Защо политическите партии не се ангажират с визия за развитието на България дори в близкото бъдеще? Кога иновативните предприятия на България ще излязат на международния пазар?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А нима у нас има стратегия за нещо? Движим се на автопилот и според моментните интереси на задграничните ни "приятели"
1
 
1
 
4
redcretin до: Minka
преди 1 месец
Няма профилна снимка
измислено е, че и със стари к***ви

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/s-bezuhanova-triabva-da-motivirame-inovativnite-startypi-da-porasnat-v-bylgariia-323441/
5
 
1
 
3
преди 1 месец
Не знам кой е тоя дето се хвана да номерира индустриите - 3.0 , 4.0 , 5.0 - явно се прави на интересен, но само да кажа, че в момента работи; съвместно с американски партньори по Програмата за Развитие на България до 2030 г. ( 2500 Евро Минимална Заплата, умножаване на БВП и нареждане на България сред най-богатите и технологично развити страни в света ), базирана на Комплексната Технология "Вертикална Ферма" - https://vertikalna-ferma.alle.bg
Без да номерираме, и без кой знае какъв дял на компютърни технологии и софтуер.
За тоя господин явно айтито е всичко на света.
0
 
10
 
2
преди 1 месец
Абе аре стига, ще има и такава стратегия, само да измислят как да усвояват и от нея. Не са казали, не са започнали да прибират и приобщават и такива фирми. Само изборите да минат. Ще стане, а трите "прасета" пак ще се окажат от големите лидери и визионери.
0
 
6
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Гн филипов, за такива симпатяги като тебе е израза "да ти набием матрицата у дупaрата".
Ае зимай си индустрия 3-4-5 и отивай у студените западни демокрации да си играете на скайнет. тука най-много да си свържем селските *** в мрежа.

Още от Икономика и политика
Защо 45-ият парламент ще заседава в старата сграда?