Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защо държавните болници трупат дългове?

Контролът от Здравната каса е трудно постижим, коментира бившият директор на "Пирогов" Спас Спасков

гледано: 2781   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Голяма част от нарушенията, допуснати в болница „Лозенец“ и други болнични заведения, идват от структурата на системата на здравеопазването. Част от причините за това са, че част от болниците бяха запазени като бюджетни структури, а претенциите към тях бяха като към търговски дружества. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“ бившият директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" доц. д-р Спас Спасков.
Още по темата

„Едно от обвиненията към правителствена болница „Лозенец“ е, че имало много ниска използваемост на леглата. Не трябва да се забравя и предишното й задължение, което беше да обслужва конкретна група хора и то със супер предимство“, напомни доцентът.

Според д-р Спасков случаят в болница „Лозенец“ отдавна е проверен. Върнати са и средствата, които са били получени за въпросните пациенти.

„Проблемът е, че изобщо съществува такава практика да се мами с документи“, коментира бившият директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов“.

Той е на мнение, че контролът от Здравната каса е трудно постижим.

„По време на управлението ми в „Пирогов“, средствата бяха определяни от Министерството на здравеопазването и бяха крайно недостатъчни. Амбицията ни беше да докажем, че имаме възможност за трансплантации в България“, посочи бившият директор. Той обърна внимание на факта, че чакащите за трансплантации пациенти в повечето случаи се влошават и това води до невъзможност за провеждане на операцията.

„За съжаление, в момента няма стимулиране на донорството. То трябва да бъде насърчавано не финансово, а по-скоро морално“, смята доц. Спасков.

Бившият директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" съобщи, че с Министерството на здравеопазването е направено проучване за стойността на клиничните пътеки, които не отговарят на разходите на болниците. „Клиничните пътеки покриват само 60% от разходите на големите болници“, уточни д-р Спасков.

Доцентът не очаква да се промени доверието към Университетска болница „Александровска“ и болница „Лозенец“, въпреки създалите се проблеми.

Той препоръча Университетска болница „Александровска“ да е лидер в обзавеждането с апаратура, защото в нея се обучават бъдещите кадри в здравеопазването. Д-р Спасков предположи, че смяната на оборудването е причината  за лошото финансово състояние на лечебното заведение. 

Като друг фактор за увеличаване на дълговете той посочи задържането на болните, за да могат студентите да се обучават по-дълго с отделни случаи като пример за заболявания. „Разходите за тях стават по-големи, а приходите запазват равнището си“, поясни лекарят.

Повече разходи прави болницата за възнаграждения на квалифицирания персонал от професори и доценти. Той потвърди, че специфичната дейност за обучение практически не се заплаща допълнително, а е продукт от заработката по клиничните пътеки, каквито са за всички болници, и това е друга причина за ръст на дълговете.

„Като начало ще има нужда от смяна на кадри“, съветва д-р Спас Спасков що се отнася до ръководството на болница „Лозенец“.

Какво ще установят проверките в болниците? Има ли порочни схеми в здравеопазването? Каква е оценката на доц. Спасков за ваксинационния план?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ами ЩЕ се източва, при такава организация! Университетските болници, НЕ МОГАТ да са търговски дружества. Същото важи и за "Пирогов" и за общинските. Виж за частните клиники-да.
0
 
0
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ами ЩЕ се източва, при такава организация! Университетските болници, НЕ МОГАТ да са търговски дружества. Същото важи и за "Пирогов" и за общинските. Виж за частните клиники-да.
0
 
2
 
1
преди 4 месеца
Ами източват се.Законно.Те май останаха единствените държавни организации от едно време.А на входа и изхода им ги източват.

Още от Икономика и политика
Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.