Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защо е необходим суперкомпютър на България?

В индустрията на данните трябва да имаме средства, които да ни помогнат да бъдем по-ефективни, по-бързи и по-евтини на общоевропейския пазар, посочи експерт

Защо е необходим суперкомпютър на България?

Снимка: Pixabay

България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър до края на 2020 г. Този тип машини са специфични заради това, че калкулират огромни количества информация за малко време.

Компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото компютъра в НАСА. Сред сферите на приложението му са медицината и онкоизследванията, околната среда, киберсигурността.

"Представете си една машина, която може да изчислява милиарди операции в една секунда. Ние трябва да се гордеем от факта, че България ще бъде една от държавите, които ще бъдат домакин на такъв тип машина. Тя може и ще бъде използвана за национални и европейски цели и задачи", обясни пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Стратегическия център по изкуствен интелект Георги Робев.

Той напомни, че в момента България разполага с два суперкомпютъра, но въпреки това ще инвестира в новата машина.

Още по темата
"Текущите машини бяха една основа, върху която се изграждаха знания през годините. Това надграждане е нормално и се развива логически спрямо индустрията в Европа", коментира Робев.

По думите му преди се е говорело за индустрия на знанието, а днес можем да говорим за индустрия на данните. На нас са ни необходими средства, които да ни помогнат да бъдем по-ефективни, по-бързи и по-евтини на общоевропейския пазар.

Експертът посочи, че в Европа има 15 хиляди специалисти, които могат да боравят с подобен клас машини. В България те са около 75.

"В момента икономиката в Европа все повече се дигитализира. Индустрията е базирана на високи технологии и на много данни и техния анализ. Ако искаме да сме част от следващото поколение икономика, задължително трябва да имаме подобен клас машина", заяви изпълнителният директор на Стратегическия център по изкуствен интелект.

Целия разговор вижте във видео материала

гледано: 6238   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работи: автор Екип на Bulgaria On Air

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
scott до: Спящият бик
преди 2 години
Няма профилна снимка
финанцовиа е ясен. минус безкрайнос.
2
 
2
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Искаше ми се да разбера какъв е финансовият резултат от използването на досегашните ни два супер компютъра и какъв ще е от новият, още по-суперски?... Но не разбрах...

Още от Икономика и политика
Петков: Има риск за газовите доставки, ако конфликтът в Украйна излезе извън контрол