IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо холдингът "Булгартабак" затвори завода си, след като трябва да работи до 2021 г.

Има противоречиви клаузи в приватизационния договор, посочи Руси Статков, член на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол

16:49 | 15.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо холдингът "Булгартабак" затвори завода си, след като трябва да работи до 2021 г.

Въпреки приватизационния си договор, според чиито клаузи холдингът "Булгартабак" трябва да запази предмета си на дейност до 2021 г., той затваря практически завода си в Благоевград и работещите в него подават заявления за доброволно напускане.

Това коментира Руси Статков, член на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Всеки български гражданин, който желае, може да влезе в публичния регистър на Агенцията за приватизация и да види тези десет основни задължения според приватизационния договор“, посочи той.

Статков съобщи, че поради съмнения около законовата съобразност на действията на собствениците на завода – за нарушени клаузи от приватизационния договор, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол  е поискала извънредна информация и е изпратила  писмо до дружеството за изясняване на случващото се. 

"Имахме такъв казус преди години за затвореното поделение на "Булгартабак" в София. Проверката на агенцията беше за съответствието с договора за приватизация на извършваните освобождавания на работници" каза  Руси Статков и съобщи какво е установила проверката в аналогичната ситуация.

"Тъй като има десет вида задължения по договора за приватизация, най-дългосрочното – безсрочно по същество, е към военновременните държавни запаси. С  десетгодишен срок са клаузите за запазването на предмета на дейност и за седалището. Това означава, че изтичат в 2021 година, поясни членът на надзорния съвет на Агенцията. По поддържането на списъчния състав от работници договорът изисква запазването му за три години – с 2045 работници, но всъщност, въпросът опира до предмета на дейност."

Руси Статков напомни, че още при сключването на приватизационния договор е бил против, заради някои неясноти в него.

„Прави впечатление клаузата за задълженията за непредприемане на действия, които да доведат до ликвидация и несъстоятелност, които са с петгодишен срок. Забраната за разпореждане с активи на холдинга също е със срок от пет години, които вече са минали през 2016 г.. Но те са в противоречие с клаузите за запазване на предмета на дейност, категоричен е експертът.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
Е какво останали въобще фабрика за цигари от Булгартабак която да работи Неясни неразбираеми многозначителни закони които дават възможност да се тълкуват както си искат *** и скапани политици Това е резултата Жалко за работниците Но те са и избиратели Заслужават си съдбата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още