Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защо холдингът "Булгартабак" затвори завода си, след като трябва да работи до 2021 г.

Има противоречиви клаузи в приватизационния договор, посочи Руси Статков, член на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол

гледано: 3044   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Въпреки приватизационния си договор, според чиито клаузи холдингът "Булгартабак" трябва да запази предмета си на дейност до 2021 г., той затваря практически завода си в Благоевград и работещите в него подават заявления за доброволно напускане.

Още по темата

Това коментира Руси Статков, член на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Всеки български гражданин, който желае, може да влезе в публичния регистър на Агенцията за приватизация и да види тези десет основни задължения според приватизационния договор“, посочи той.

Статков съобщи, че поради съмнения около законовата съобразност на действията на собствениците на завода – за нарушени клаузи от приватизационния договор, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол  е поискала извънредна информация и е изпратила  писмо до дружеството за изясняване на случващото се. 

"Имахме такъв казус преди години за затвореното поделение на "Булгартабак" в София. Проверката на агенцията беше за съответствието с договора за приватизация на извършваните освобождавания на работници" каза  Руси Статков и съобщи какво е установила проверката в аналогичната ситуация.

"Тъй като има десет вида задължения по договора за приватизация, най-дългосрочното – безсрочно по същество, е към военновременните държавни запаси. С  десетгодишен срок са клаузите за запазването на предмета на дейност и за седалището. Това означава, че изтичат в 2021 година, поясни членът на надзорния съвет на Агенцията. По поддържането на списъчния състав от работници договорът изисква запазването му за три години – с 2045 работници, но всъщност, въпросът опира до предмета на дейност."

Руси Статков напомни, че още при сключването на приватизационния договор е бил против, заради някои неясноти в него.

„Прави впечатление клаузата за задълженията за непредприемане на действия, които да доведат до ликвидация и несъстоятелност, които са с петгодишен срок. Забраната за разпореждане с активи на холдинга също е със срок от пет години, които вече са минали през 2016 г.. Но те са в противоречие с клаузите за запазване на предмета на дейност, категоричен е експертът.

Вижте целия разговор във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
12
 
1
преди 3 месеца
Е какво останали въобще фабрика за цигари от Булгартабак която да работи Неясни неразбираеми многозначителни закони които дават възможност да се тълкуват както си искат Тъпи и скапани политици Това е резултата Жалко за работниците Но те са и избиратели Заслужават си съдбата

Още от Икономика и политика
"Сиела Норма" ще достави 3000 машини за евроизборите на 26 май