IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Конституцията ни не отговаря на препоръките на Венецианската комисия

Липсата на политическа воля затруднява създаването на механизъм за разследване на главния прокурор, посочи Атанас Славов

10:50 | 13.11.19 г. 13
Защо Конституцията ни не отговаря на препоръките на Венецианската комисия

Венецианската комисия към Съвета на Европа препоръча конкретни стъпки за реформа у нас по отношение на главния прокурор. Българските власти обаче не са достатъчно креативни в създаването на процедура, която да покрие европейските стандарти. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria преподавателят в СУ “Св. Климент Охридски” Атанас Славов.

Той коментира конкретните изисквания на Венецианската комисия, като посочи, че според тях е необходимо да има независим орган или лице, което да разследва главния прокурор.

„Друго изискване е при обсъждането на производство срещу главния прокурор в рамките на Висшия съдебен съвет, членовете на прокурорската колегия да не гласуват при вземането на решение, защото те са подвластни на самия главен прокурор“, каза още Славов.

Според него сегашните текстове, които предлага Министерството на правосъдието, не отговарят дори частично на препоръките на Венецианската комисия.

„Предложението на правосъдното министерство включва и тримата висши магистрати и дава възможност за политическо влияние в процеса. Начинът, по който са формулирани разпоредбите в този проект, би имал негативно влияние върху независимостта на председателите на двете върховни съдилища“, смята Славов.

Той настоява препоръките на Венецианската комисия да бъдат въведени на законодателно и евентуално на конституционно ниво. По думите му обаче настоящото мнозинство няма волята да стигне докрай, защото това означава "отваряне" на Конституцията за по-решителна промяна.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 4 години
Престани да ни запознаваш със съдържанието на Клоаката си! Му.ньо, без да е в темата, но само България и Монголия имат институция като Велико народно събрание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
Типично краен кометар за теб изцвъкан от хейтърското ти съзнание. (имаш стил - това е добре) Точно щото не сме западни фенове, както ти се иска, искаме промяна. Нахвърлял си някакви предположения , породени от ограниченото ти (застаряло) въображение и еднозначното разглеждане на темите. Кои съдебни решения да ми харесат? Убийци излизат срещу 5бона чисти, Арабаджиева я пускат под домашен арест,после отменят постановлението - чудно ми харесва да ги гледам как не могат да вземат решение и чакат медиите дали ще направят скандал или не?! Ето конкретика (малка част, за да не досажда) - Глава втора чл.25/направи си труда да го прочетеш/ колко красиво е написан, но на практика не е така - репортажи много по темата колко им е трудно на хора с родител българин да си извадят документи, влачат ги с години. Мятам се направо на Глава трета, чл.63 - 240 народни представители - много са ми. Я ми направи справка в Германия, Франция и Великобритания съотношението представители/население, ако обичаш, че не съм осведомена...от следващата глава чл.67, (2) изречението може да бъде съкратено наполовина... приключвам с конкретиката и продължавам с това, че точно независимите една от друга власти не са толкова независими колкото пише в Конституцията. Законтите, които дават рамката са морално остарели. Един най *** пример за ел.тротинетките.....чудим се, маем се вече половин година как законово да ги третираме, ще се карат ли, няма ли да се карат....а ти да видиш вече 2, 3 фирми направили търговийка от това, че и законна - Е как, питам аз, става това? Законна фирма със законен бизнес, ама той не е регулиран от закона! И последно - конституцията ТРЯБВА да е като обувките , да е удобна за всички нас, да се обновява своевременно и да не изостава от другите обуви, щото накрая ще станем чехли за баня, обути на нечий гъбясал крак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 4 години
понеже ти си фен на североизток да припомня че Конституцията НЕ беше подписана от депутатие на СДС , а само от БСП ... та кво ми говориш, тя е измислена преди да падне Тошо пак от там на където те влече теб !И не лсучайно тая измислица "независим" Главен прокурор с по голям мандат от правителството е има само в Русия и по източния блок. Очевидно защо, нали ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
е как да не го виждаме, виждаме го... ти защо си мислиш че излизат с такива половинчати решения само зада замажат критиките, но не и да променят нещо.А пък ако се замислиш реално защо е нужно да имаш Главен прокурор и направи справка в кои държави има тази длъжност и в кои се припокрива с министъра на правосъдието.... и изобщо защо Прокуратурата е част от съдебната власт, като трябва да е част от изпълнителната, там където е полицията и следствието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
Понеже тука сички сте фенове на запада, та да провериш - колко пъти Франция, Великобритания, Германия или която и друга страна на запад от Калотина си смени конституцията, когато на некой отвън не му харесва? И какво не ви харесва - че съдебната власт е независима? Искате да я сменяте, ако не ви харесват съдебните решения? И по какви критерии? На медиите? Ама май не на всички, нали? Ако може само на чуждите - Дойче веле да арбитрира съдебните решения? Хахаха... :lol:Конституцията не е като чепиците ти - да си я сменяш според сезона и модата. Неква комисия решила нещо си. Утре друга комисия ще реши обратното... Щото и комисиите ги сменят според нуждите... Затова и бърникането на Конституцията в целия нормален свят е нарочно направено да е супертрудна работа, дами и господа... Българското слагачество е неизкоренимо! Дайте на булгарвъш каря само малко външен натиск и той е готов на всичко, за да се хареса на - задължително - външни очи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
"Защо Конституцията ни не отговаря на препоръките на Венецианската комисия?" тя не само не отговаря на препоръките на няк'ви си комисии, ами не отговаря и на проблемите на века в който живеем и на темпа на развитие. Като стара обувка е за някои...удобна и разтъпкана, но все пак демоде. За нови обувки имаме мозъци ама те не са власт имащи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Ама защо не преждепишещите не виждате проблем от този толкова удобен абсолютен имунитет, който комунистическите ДС са дали на главпрокурора?Той да не е некъв бог?Имали ли сме досега НЕкорумпиран, честен и справедлив главпрокурор, който да не е бил замесен в някакви най-долни неща че да му защитавате абсолютния имунитет?Спомняте ли си един главпрок Филчев, който даже беше замесен като поръчител на поне 3 убийства и след приключването *** мандата му (и имунитета му) си купи от президента агент Гоце посланическа длъжност и избяга от БГ за да не го застрелят и него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
nikolait
преди 4 години
е СЛавов не беше ли политик? Може да се яви на избори и да спечели мнозинство, за да промени конституцията. Другото ми се струва несериозно - да обвиняваш властта, че спазва законите и Конституцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 4 години
еее, Москва не е пичкасимайчина, по близо е ... на един муй (мой) разстояни е! :):) и не ни е гот, но нямаме избор ... свободата се пчели трудно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Това неграмотно човече от видеото още не му е просветнало, че в Конституцията се забранява да има каквато и да е било власт, която да отговаря сама пред самата себе си за това дали работи или не, защото само Барон Фон Mюнхгаузен може сам себе си да се издърпа за собствената си коса от блатото... Ето защо в истински демократичните държави регионалните съдии се избират подобно на кметовете, а върховните се избират само от парламента, а главният прокурор е част от изпълнителната власт, а не е назависим. У нас съдебната система е изпълнена с корупция, далавери именно защото е независима и няма никакъв контрол от суверена към нея, тя е средновековната аристокрация, избират се един друг, не отговарят пред никого, никой не може да ги махне от поста освен останалите аристократи, но те си пазят гърба взаимно и много често са свързани я роднински , я креватно, я икономически... Правосъдието в *** социалдемокрации е изключително посредствено без значение къде и този безумен модел е причината...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още