IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо образователното министерство ще оценява учениците по точкова система?

Целта е да няма отпаднали от системата, заяви зам.-министър Диян Стаматов

12:41 | 19.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

От предстоящата учебна година в системата на образованието навлиза новата точкова система за оценяване за учениците от IV и VII клас. Тя ще се използва само за изпитите в края на годината. Това каза пред bTV зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Той смята, че новата система е много по-справедлив вариант за оценяване.

Целта е по думите му да няма  ученици, които заради двойки да отпадат от системата.

В момента след VII клас учениците се явяват на изпити. Една част се представят много добре, други имат ниска резултати – при последните изпити 17 хил. Според сегашния закон всички ученици продължават, ако преминат успешно тези изпити. Тези, които имат двойки, могат да продължат в своето училище в общообразователна паралелка и след това да продължат в професионална. Според новия закон за образованието обаче тази възможност да има VIII масов клас няма да съществува, поясни зам.-министърът.

В седми клас учениците ще завършват основно образование. Ако бъдат оценявани както досега и получат двойки, те ще загубят по-нататъшна възможност да се образоват, допълни той. Затова с точковата система получилите нисък резултат ще могат да продължат в различен тип езикова или профилирана, но не толкова добра гимназия.

„Всички искаме децата да бъдат максимално грамотни, но има такива, които не желаят да учат, не могат да учат, имат социален проблем. Те ще получат някакво образование, достатъчно, за да се справят с трудностите в живота“, заяви Стаматов. Той коментира, че все пак присъствието на тези ученици в училище осигурява възможността те да научават нещо. 

На въпрос защо се правят масови уволнения на пенсионирани директори Стаматов отговори, че те всички са навършили пенсионна възраст и на тяхно място трябва да дойдат нови хора, за да са настане промяна в системата.

През тази и следващата седмица започват конкурси за директори. 

„Време е да спре полемиката за отпадането на 12 клас, това е реална учебна година, която трябва да бъде оползотворена максимално“, коментира още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Веско
преди 7 години
За пълната некомпетентност или откровена глупост на управляващите е писано многократно, но все по-често имам чуството че става дума за диагноза. Не мога да схвана, ученик който не може да чете и пише, как ще продължи образованието си с 2 точки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
Пълно безумие - който НЕ иска да учи, просто НЯМА да учи !!!! Абсурд е образователното министерство да продължава да харчи пари за малолетни представители на един определен етнос, които само се водят ученици, но ги избутват до 3-5 клас, без да са научили и буквите !!!! Образование е да ЗНАЕШ нещо, а не да получиш парче хартия, което дори сам не можеш да прочетеш !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още