IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо политиците заговориха за минимални цени на тютюна?

Новите регулации за сектора – опит за помощ или за засилване на политическото влияние

07:50 | 07.01.14 г. 2
Защо политиците заговориха за минимални цени на тютюна?

Държавата ще възстанови отпаднали режими за сектора на тютюнопроизводството, с което ще промени сегашната либерализация на пазара – тази заявка направи вчера председателят на ДПС Лютви Местан.

По повод протеста на производителите, които запалиха бали с тютюн в Харманли заради закъснялата изкупна кампания, в централата на ДПС бе проведена среща с фермерите. На нея Местан обеща следните законови промени: да има регистър на търговците, които да изкупуват тютюна и това да става в рамките на периода 1 ноември – 31 януари, тютюнът да се изкупува след сключването на договори, в които да фигурира „справедливо заплащане“ и да се  възстанови дейността на държавните експерти-оценители.

Според Местан въведената от ГЕРБ либерализация на пазара е довела сектора дотам, че да се наложи да се възстанови частично законовата регулация. На въпрос дали ще има минимални цени за тютюна Местан отговори, че „тази идея е на масата, трябва да се провери дали ще има противоречие с европейските регламенти“.

Припомняме, че при управлението на ГЕРБ беше премахнат лицензионният режим за изкупвачите на тютюн, като целта беше секторът да заработи на пазарен принцип.

Преди години пък държавата изцяло регулираше сектора, като определяше квоти за производството и минимални изкупни цени.

Дали обаче предложените днес мерки ще помогнат на производителите?

Ролята на държавата е да прави пазара прозрачен, заяви пред Investor.bg депутатът Десислава Танева, член на Комисията по земеделие в НС. Тя се обяви категорично против възстановяването на регулации, които биха повлияли върху ценовите равнища на суровината.

Танева се аргументира, че тютюнът е вид земеделска култура, която се произвежда както всяка останала стока в земеделския сектор. Тя припомни, че през 2011 г. по предложение на депутати от ГЕРБ беше закрит Фонд „Тютюн“, чрез който секторът е бил подпомаган.

„Тогава около 100 млн. годишно се разпределяха чрез фирмите-изкупвачи, които които бяха към 28. Част от тези фирми бяха фирми без реална дейност и се използваха за други цели в смесените избирателни райони и това е публична тайна“, коментира Танева. Тя обясни, че от ГЕРБ са отменили лицензионния режим, защото иначе би трябвало да има режим и за другите агрокултури. Ако Фонд „Тютюн“ не беше закрит, щяхме да търпим санкции от Еврокомисията за държавна помощ, обяснява депутатът.

Тя припомня още, че след промените цената на килограм тютюн миналата година е достигнала до 7,50 лв., а на пазара са навлезли нови фирми, предимно от Гърция. 

Депутатът заяви, че след като тютюнът не може да ползва т. нар. обвързана подкрепа, според правилата на новата Обща селскостопанска политика, производителите могат да получават единствено национални доплащания от бюджета.

Танева допълни, че депутатите от ГЕРБ са предложили в новата ПРСР да се разработи агроекологична мярка срещу ерозията и тютюнът да е допустима култура за отглеждане за тези цели.

Тя обобщава, че пазарът трябва да бъде прозрачен и открит с равен достъп до него на всички участници и заинтересовани страни. Също така – да се следи за евентуални картелни споразумения. Флуктуациите в цените на даден пазар са нещо обичайно, допълва тя по отношение на цените.

При въвеждането на нови регулации депутатът препоръчва първо да се провери дали на България няма да бъдат наложени санкции от ЕК за държавна помощ.

Като цяло Десислава Танева категорично отхвърля предложените от ДПС идеи за промени в законодателството.

Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
tonitov
преди 10 години
Само нагли и гнусни лъжи на хорицата, а пачките за тях и мафията. На който каквото иска и го получава и продължава продулжава.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Разумно е парите от увеличението на акциза върху тютюневите изделия да се насочат за развитие на инфраструктура и туризъм, както и за подпомагане на отглеждане на алтернативни култури в тези региони, но така от една страна ще идат където трябва а не за финансиране на предизборни кампании, от друга ще намалее зависимостта на турците от ДПС a това не се харесва на Местаня и Доганя. Те искат да разпределят порциите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още