Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защо прекрати прекрати дейността си първият онлайн фермерски пазар

Ще се появяват алтернативи на Farmhopping, които ще се поучат от грешките му, прогнозира Николай Вълканов, управител на "ИнтелиАгро"

Защо прекрати прекрати дейността си първият онлайн фермерски пазар

Снимка: Ройтерс

Могат да се направят няколко общи предположения за прекратяването на дейността на първия онлайн фермерски пазар в България Farmhopping. Със сигурност българският пазар не е толкова развит по отношение на потреблението на храни с ясен, биологичен произход. Първият проблем е, че е трудно да дефинираме пазара и да се позиционираме на него. Това мнение изрази Николай Вълканов, управител на "ИнтелиАгро", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Няма точна статистика каква част от храните, които са потребяват в България, са от такъв произход. В случая трябва да отчетем вътрешния пазар като фактор и мащаб. Той не оправдава твърде високите разходи, коментира той. – България има силна разпокъсаност в предлагането на такъв тип продукти.”

Според Николай Вълканов логистичният проблем е сериозен, защото трябва да се работи с много на брой дребни стопанства с малка по обем продукция.

Той смята, че ще се появяват алтернативи на пазара, които ще са се поучили от част от грешките на Farmhopping.

“Очевидно е, че хората търсят храна с чист произход, каза Николай Вълканов, но смята, че прохождащите производители в този бизнес в нашата страна често имат неоправдано високи очаквания на каква цена трябва да се продава техният продукт."

Управителят на "ИнтелиАгро" даде положителен пример с Франция, където има автоматизирани и охладени киоски, заредени с различни касетки с плодове и зеленчуци.

"Ето че няма нужда от свръхскъпа логистика и инвестиция", поясни Вълканов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 2879   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията