Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защо се стигна до бум на лавандулови насаждения и свръхпроизводство на масло?

До края на юли ще има европейски код за розовото масло, съобщи Гергана Андреева, изпълнителен директор на асоциацията на етерични масла, парфюмерия и козметика

гледано: 5061   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Последните 3-4 години сериозно се увеличи производството на лавандулово масло, но то е хаотично, пряк резултат от инвестиционните намерения на земеделски стопани, които не са се занимавали досега с подобен вид култура. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" изпълнителният директор на Българската национална асоциация на етерични масла, парфюмерия и козметика( БНАЕМПК) Гергана Андреева.
Още по темата

"Бумът с насажденията лавандула започна от 2017 г. със създаването на много големи площи основно в Северна и Североизточна България. Площи, засети със зърно се превърнаха в едни големи лавандулови плантации, покрай които се създадоха и преработвателни мощности за преработката на този цвят“, посочи тя.

Факт е, според Андреева, че страната ни е на първо място в производството на лавандула. „Но това не ни радва от гледна точка на свръхпроизводството, което не може да бъде използвано в пълния си потенциал“, коментира изпълнителният директор на Българската национална асоциация на етерични масла, парфюмерия и козметика.

Андреева подчерта, че това положение възпрепятства да се следи отблизо качеството на маслото, което се предлага на пазара. „Голяма част от маслото не отговаря на необходимите физико-химични показатели. То трябва да бъде в определен стандарт 35/15, който е създаден от специалисти“, уточни тя.

Изпълнителният директор на БНАЕМПК посочи, че качественото лавандулово масло се реализира на пазара, но остава и необработено производство в складовете.

„Като браншова организация нееднократно отправяме апел към отговорните институции на държавно ниво да се въведе ред в работата, каза Гергана Андреева и настоява да има ред при засаждането. - Така, както съществува закон за маслодайната роза, така трябва да има ред и за този вид култура.“

Още по темата

Изпълнителният директор на БНАЕМПК напомни, че Законът за маслодайната роза даде публична информация за това кои са земеделските стопани, които се занимават с това производство, колко са преработваемите мощности, къде са локализирани масивите и колко са сключените договори между производители и преработватели преди всяка кампания.

Гергана Андреева съобщи, че България е на крачка да получи уникален код от ЕС за защита на розовото масло – нещо особено важно предвид факта, че фалшиво масло се предлага от трети страни с претенциите да бъде българско.

„В края на миналата година част от този проблем беше коригирана със създаването на национален митнически код за розовото масло. С него се контролира вноса и износа към трети страни“, обясни изпълнителният директор на браншовата асоциация. Тя с надава до края на юли да има и европейски код за розовото масло.

С какво ще помогне националният митнически код за розовото масло при търговията с него в ЕС?  Защо изкупната цена на розовия цвят е толкова ниска? Започна ли унищожаване на розови насаждения? Ще бъдат ли решени проблемите на розопроизводителите? Как може да се помогне на розопроизводството с европейски средства?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 2 седмици
Пазар.Има келепир в лавандулата и много хора пари направиха от нея.Лично аз познавам няколко такива, дори си накупиха казани за варене на масло от нея.
2
 
2
 
2
преди 2 седмици
в мутренска държава само тъъпи мутренски изпълнения могат да се видят
0
 
4
 
1
преди 2 седмици
докато държавата подкрепя тези, които развалиха реномето на българското розово масло навън - няма да има добри дни за сектора.визирам едрите прекупвачи, които бяха занижили качеството (смесване с чужди масла) с цел да извлекат максимална печалба за себе си. сега държавата затава пак зад тях (индиректно)

Още от Икономика и политика
България е предпоследна в ЕС по иновации