Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защо съдебната система е по-важна за инвеститорите от данъчната среда?

Нужна е трайна подкрепа на заместващите доходи, твърди Румен Радев от АИКБ

Защо съдебната система е по-важна за инвеститорите от данъчната среда?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-чувствителната тема за инвеститорите не е данъчната среда, а съдебната система. Ако ние не създаваме условия, в които един инвеститор да се чувства безрисков, то той няма да предприеме ход за изграждане на производствена мощност в страната и това е без съмнение. Такова мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Радев коментира и очакванията на българските работодатели от служебния кабинет. Той отбеляза, че те са в две насоки - да се продължи подкрепата за бизнеса на фона на текущата криза и да се доработи и повиши качеството на Плана за възстановяване и устойчивост. 

Още по темата

Гостът посочи, че по отношение на краткосрочните мерки, насочени към бизнеса в условията на коронакриза, правилният подход е свързан с трайна подкрепа на заместващите доходи. Според Радев концепцията у нас трябва да се промени, за да не се преразпределят средства към предприятия, които нямат тази необходимост.

“Работещите предприятия имат нужда от мерки, касаещи осигуряването на текуща ликвидност, подкрепа на оборотни средства. Трябва да им се даде глътка въздух да функционират нормално и да посрещнат възстановяването на пазарите”, каза той.

Гостът коментира и условията на правене на бизнес в България предвид разкритията в комисията по ревизия на досегашното управление. По негови думи “голямата част от работещата у нас икономика е в нормалния и светъл сектор, но просто не е толкова шумна” и са необходими политики, които да не засягат тази ѝ част.

По отношение на инвестициите Радев изтъкна, че активността намалява на европейско ниво заради коронакризата. “Ако при равни други условия имаме и политическа турбулентност, това няма как да е търпимо за инвеститорите”, добави той.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Международните хранителни бизнес изложения започват на 29 септември в София