Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Засилен интерес към жилища за над 100 хил. евро отчитат брокери

Цените през първото полугодие не се променят съществено, в София средната стойност е около 700 евро/кв. м, според "Адрес"

Засилен интерес към жилища за над 100 хил. евро отчитат брокери

Купувачите във високия сегмент се активизират, казват от "Адрес". Снимка: www.freeimages.com

Жилищата на стойност над 100 хил. евро отново привлякоха вниманието на купувачите в края на първото полугодие на 2014 г., сочат данни на агенцията за имоти "Адрес". През май и юни сделките за имоти над тази цена, сключени с посредничеството на компанията, са представлявали над 15% от всички, докато в началото на годината са формирали дял от около 7-8%.

Според брокерите се скъсява и периодът на сключване на сделка – в последните месеци около 1/3 от покупките са реализирани в рамките на 30 дни. В началото на годината за такъв срок се сключваха под 20% от сделките.

„В последните месеци поведението на важна група купувачи е недвусмислено – те вземат бързи решения, плащат повече и инвестират в големи имоти. По всичко личи, че тези клиенти бързат да купят имот. Хората с по-добри финансови възможности обикновено първи се ориентират спрямо промените в икономическата обстановка и търсят най-разумния ход, което е основна причина за активизиране във високия сегмент”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес“.

„Българите с по-скромни бюджети стандартно имат нужда от повече време, за да вземат решение – те разполагат с по-малко информация и опит и не реагират така бързо на икономическите промени и новините около банките. Това е причина активността в ниския и средния сегмент да се задържа стабилна през цялото полугодие”, допълва Павлов.

Жилищата, закупени с цел инвестиция за периода януари-юни, са приблизително 12-13%, сочат още данните на компанията.

В същото време с 5% намалява броят на хората, които продават жилището си, за да погасят кредит – при 7% в началото на 2014 г. през юни едва 2% от продавачите се разделят с имота си, за да покрият задължения към банка. Расте делът на хората, които продават жилището си, за да се преместят в друго.

Активизирането на сделките за по-скъпи имоти проличава и в растящия интерес към по-големи жилищни площи. Около 1/3 от продадените през периода апартаменти са тристайни, а през юни делът им скача до 40%. Сходни са и процентите при двустайните жилища, докато покупките на едностайни апартаменти представляват около 9,5% от всички.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (36)

   1| 2| 3| 4    
2
 
6
 
36
nocalled до: kalendar
преди 4 години
Няма профилна снимка
не го вземай лично, хората просто споделят техни мнения и разсъждения. със здраве.
5
 
4
 
35
kalendar до: nocalled
преди 4 години
хехе:) не-това си ми е отношението към едни 5 човека в тоя сайт, дето даже като се сетя за тях и ми се повдига.
3
 
6
 
34
nocalled до: kalendar
преди 4 години
Няма профилна снимка
брат, превъзбудил си се нещо. пий медикаментите, ще направиш някоя беля.
3
 
9
 
33
преди 4 години
Няма профилна снимка
Цитат : „Българите с по-скромни бюджети стандартно имат нужда от повече време, за да вземат решение – те разполагат с по-малко информация и опит и не реагират така бързо на икономическите промени и новините около банките."
Абе .... Вие какво искате да внушавате за ситуацията около банките в Р.Б. ??
Адрес ли сте там .... какви сте !!
Към Инвестор - Вие ли ще сезирате прокурор Цацаров или моят адвокат да го направи ??
В настоящата ситуация .... точно такива изказвания .... от заинтересувани лица ?!!!
1
 
16
 
32
преди 4 години
Няма профилна снимка
От 89-та до днес,пазара на имоти в София е спекулативен,сив или направо черен.По ред причини(облаги) държавата/политиците не си мръднаха пръста за да въведат някаква регулация.Никой не знае колко пари се таркалят около стари и нови имоти.При тази ситуация никой не може да вини продавачите,че искат да продадат своите имоти на този,който им даде най-добрата цена.Статистиките и т.нар. пазар нямат нищо общо,както няма и имоти около Докторски паметник по 700 Ем/2. Банките се опитаха да влязат на този пазар,но за 10 год. успяха да откъснат едва около 30% от имотите.А останалите 70? Ами те се плащат в брой!!! Не знам дали някъде другаде има такъв пазар,но това е факт! Вероятно нещата ще продължат така още 5-10 год.,но това е мое мнение.То се основава на това,че в България,единственото нещо за което хората могат да похарчат парите си и да се чувстват относително спокойни са имотите!Другото което силно деформира пазара и разбирането му е думичката ,,инвестиция,,!!!

Още от Икономика и политика
ЕК одобри Националната програма по пчеларство за 2020-2022 г.