IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилен обществен контрол в енергетиката предлага независим кандидат

Реално работещ Обществен съвет към енергийния министър и надзорен съвет от обществени организации в ДКЕВР иска Велизар Енчев

09:40 | 06.02.15 г.
Засилен обществен контрол в енергетиката предлага независим кандидат

Реално работещ Обществен съвет, който да помага на енергийния министър при взимането на решения в областта на енергетиката, предлага в своя проект за промяна в Закона за енергетиката независимият депутат Велизар Енчев.

Създаването на Обществен съвет за енергетиката беше предвидено с промените в Закона от юли 2013 година. Според текстовете от тогава обаче Съветът има само "консултативни функции". Според предложението на Енчев този текст трябва да отпадне, а Общественият съвет трябва да разглежда проблеми от специалната компетентност на министъра на енергетиката.

Съветът трябва да участва при взимане на решение за приватизация на търговски дружества от стратегическо значение – АЕЦ „Козлодуй”, НЕК, както и водните централи, които са собственост на НЕК, ПАВЕЦ „Чаира”, ТЕЦ Марица Изток 2, както и при отдаването на концесиите на „Мини Марица Изток”.

Той трябва да присъства и при взимане на решения за добив на шистов газ в България, предлага още независимият депутат.

Обществените организации трябва да наблюдават и дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), е записано още в предложението за промяна. Общественият надзорен съвет ще има право да иска от Комисията да прави одит на всяко енергийно и водно дружество. Това ще става с мотивирано становище от страна на организациите.

Този съвет ще може да иска и започване на процедура за отнемане на лицензи на енергийни дружества, когато те не изпълняват условията по издадените им лицензи и концесии.

В мотивите на Велизар Енчев е посочено, че неправителствените организации и гражданите в момента нямат законови права да въздействат на ДКЕВР да изпълнява конституционните си задължения. В Конституцията обаче е записано, че държавните служители са длъжни да изпълняват волята и интересите на нацията, пише още депутатът.

В дейността си държавните служители трябва да се ръководят единствено от закона, допълва още той.

Припомняме, че в четвъртък изтече крайният срок за внасяне на промени в Закона за енергетиката между първо и второ четене на текстовете. Заявки за сериозни промени дадоха от ГЕРБ, както и от други партии в парламента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още