IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилва се контролът срещу нерегламентираното изгаряне на отпадъци

При констатиране на такова от страна на физически лица санкцията е до 5000 лв.

17:20 | 16.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ предприема превантивни мерки и засилва контрола по спазване на нормативните изисквания за недопускане на нерегламентирано изгаряне на отпадъци, съобщават от екоминистерството.

Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околна среда и водите /РИОСВ/, които трябва стриктно да следят да се спазва изискването предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат налагани принудителни административни мерки.

Особено внимание при проверките ще се обръща на нерегламентираното изгаряне на излезли от употреба гуми, отработени масла, отпадъци от текстил, дървени дограми и други лесно запалими материали, тъй като това е процес, при който се отделят вредни емисии в атмосферата, които са канцерогенни.

При констатиране на нерегламентираното изгаряне на отпадъци от страна на физически лица санкцията, която се налага, е в размер до 5000 лв. Еднолични търговци или юридически лица, които нерегламентирано изгарят или извършват друга форма на нерегламентирано третиране на неопасни отпадъци /например за излезли от употреба гуми и употребявани дрехи/ се наказват с глоба от 1400 до 4000 лева. За явно маловажни случаи при установяване на нерегламентирано изгаряне, компетентните органи налагат глоби в размер от 10 до 50 лв. срещу издаване на фиш по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Имуществена санкция в размер от 10 000 до 50 000 лв. се налага на еднолични търговци или юридически лица, които изхвърлят опасни отпадъци на неразрешени за това места и/или нерегламентирано изгарят опасни отпадъци /например за отработените масла и отпадъците като стъкло, пластмаса и дървесина, съдържащи или замърсени с опасни вещества както се класифицират боядисаните дограми/.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още