IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилва се оптимизмът на финансовите посредници за БФБ

Участниците в анкета на финансовото министерство очакват ускоряване на икономическия растеж и инфлацията през третото тримесечие

10:25 | 11.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Очакванията на финансовите посредници в България за развитието на основните индекси на Българската фондова борса (БФБ) продължават да бъдат оптимистични и за третото тримесечие на 2017 г., като балансовите им оценки леко се повишават спрямо предходното изследване. Това показва последното издание на тримесечния бюлетин на Министерството на финансите „Финансов сектор: оценки и очаквания“.

През второто тримесечие динамиката на пазарната капитализация на основен пазар продължи възходящата си посока от началото на годината, а индексите SOFIX, BGBX40 и BG REIT отчетоха положителни изменения спрямо края на първото тримесечие и двуцифрени растежи на годишна база.

Запазването на оптимизма се подкрепя и от очакванията на анкетираните за бъдещата икономическа ситуация, както и очакванията за подобряване на средата и достъпа на компаниите до капиталовия пазар.

Очакванията на инвестиционните посредници по отношение на активността на БФБ също се се подобряват спрямо предходната анкета, като оптимизмът им се повишава най-съществено по отношение на реализирания оборот от търговия с акции и облигации.

В сегмента за облигациите, участващите в изследването, също както в предходната анкета леко повишават очакванията си от предходното тримесечие. Броят нови емисии, листнати на БФБ, през второто тримесечие остана малък - две на сегмент облигации и една на сегмент акции.

Според анкетираните конкуренцията на пазара ще се повиши значително. Тези очаквания са в синхрон с новите законодателни изменения във връзка с въвеждането на европейски регулации и стремежа да се улесни достъпът на малките и средни предприятия до фондовата борса.

За разлика от предходното изследване, управляващите дружества очакват темпът на нарастване на акумулираните активи в колективните инвестиционни схеми (КИС), както и на привлечените средства от нефинансови предприятия и домакинства леко да се забави през третото тримесечие спрямо предходното.

По отношение на привлечените средства от пенсионни фондове и застрахователни дружества КИС очакват темпът им на нарастване да се запази близо до умерените нива от предходното изследване.

Участващите в анкетата предвиждат конкуренцията в сегмента да продължи да нараства, но със забавен темп спрямо три месеца по-рано.

Очакванията на пенсионно-осигурителните дружества за акумулираните активи остават положителни, като по-голям оптимизъм проявяват по отношение на допълнителните доброволни пенсионни фондове. Това е в синхрон с положителните тенденции от последните данни за първото тримесечие на годината, които показаха увеличение на нетните активи.

При доброволните пенсионни фондове се отчита значително нарастване на брутните постъпления от осигурителни вноски спрямо същия период на 2016 г. (с 24,5%).

По отношение на броя на осигурените лица очакванията на ПОД са аналогични – за по-голямо увеличение при доброволните пенсионни фондове.

Очакванията на анкетираните пенсионно-осигурителни дружества от предходната анкета относно нарастването на стойността на един дял се потвърдиха. Определената минимална доходност на годишна база при управлението на активите на универсалните пенсионни фондове за 24-месечния период от 30 юни 2015 г. до 30 юни 2017 г. премина на положителна територия в размер на 1,39% при -0,99% за съответния период до 31 март 2017 г.

Въпреки липсата на съществени промени по отношение на пазарните дялове на пенсионните фондове по вид, дружествата очакват конкуренцията на осигурителния пазар през третото тримесечие да бъде по-изявена спрямо предходните три месеца и да нараства с умерени темпове.

Резултатите от анкетата показват още, че финансовите посредници оценяват положително текущата икономическа ситуация и смятат, че темпът на икономически растеж ще се ускори през третото тримесечие на 2017 г. Очаква се също слабо ускоряване на годишните темпове на инфлация, докато заетостта ще нараства по-бързо през третото тримесечие спрямо предходното. Финансовите посредници прогнозират затихване на тенденцията на понижение на лихвените проценти по депозити и кредити.

Финансовите посредници смятат почти единодушно, че нивото на основния лихвен процент (ОЛП) няма да се промени до края на третото тримесечие на 2017 г.

Анкетираните са променили посоката на очакванията си по отношение на номиналния валутен курс на лева към щатския долар и вече прогнозират слабо поевтиняване на долара през третото тримесечие на 2017 г. Преобладаващи отговори в полза на покачване стойността на еврото (съответно лева) се наблюдават за пръв път през последните две години.

Също така, за пръв път от второто тримесечие на 2016 г. присъстват отговори за силно поскъпване на еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още