Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Засилване на контрола в реално време срещу фалшивите болнични предлагат лекари

Лекари искат да изпращат електронно копие от болничния лист на работодателя

Засилване на контрола в реално време срещу фалшивите болнични предлагат лекари

Снимка: Pixabay

"Трябва да се засили контролът в реално време. Той да бъде не само за лекарите, защото част от болничните са от болници и комисии", каза за "България сутрин" по Bulgaria ON AIR д-р Георги Миндов, председател на столичното сдружение на общопрактикуващите лекари. 

Лекари искат да изпращат електронно копие от болничния лист на работодателя, така както изпращат сега до Националния осигурителен институт. Това предложение е направило Сдружението на общопрактикуващите лекари по повод дискусиите по т. нар "фалшиви болнични“.

Няколко са нужните мерки според него - контролът да бъде от самия работодател, като първите 3 дни болнични да са за сметка на НОИ, лекарите предлагат работниците да минават прегледи всяка година през служби по трудова медицина. 

Още по темата

"Хората понякога отиват до съседни страни да си купуват лекарства, защото са по-евтини и там ги има. Абсурдно е да искаме от някои болни да си стоят само вкъщи. Трябва да има дори и санкции, макар и да не са драстични", посочи още д-р Миндов за Bulgaria ON AIR.

Лекарите и лечебните заведения, които издават болнични листове не могат да отговарят за спазването на предписания режим от пациента, но работодателите биха могли да възложат на Службите по трудова медицина да извършват проверки в тази посока, посочиха в становището си от Националното сдружение на общопроктикуващите лекари в България.

От сдружението смятат, че не трябва да се допуска разширяване на правомощията на Регионалните съвети към РЗИ, защото това са структури, които не разполагат с необходимия капацитет за контрол – нито като кадрова и ресурсна обезпеченост, нито като софтуер. По тази причина от НСОПЛБ предлагат тези съвети да бъдат закрити, а в същото време да са разширят правомощията на Службите по трудова медицина, на които да се възложи провеждането на ежегодни анализи на заболеваемостта в предприятията и организациите, в рамките на които да се идентифицират случаите на често боледуващи служители и на „съмнителни“ от гледна точка на работодателя.

Хората, които често са излизали в отпуск по болест да бъдат включвани в разширени профилактични прегледи, по-задълбочени в сравнение със стандартния годишен профилактичен преглед, да бъдат разработени и детайлни оценки на факторите на трудовата среда, представляващи потенциална причина за по-често боледуване.

Процедурата по обжалването на болничните листове е твърде сложна за работодателите и трябва да се опрости, смятат още от НСОПЛБ. Според сдружението Службите по трудова медицина биха могли да бъдат също така натоварени с обжалването от името на работодателите. В същото време, за улеснение, електронен екземпляр от болничния лист трябва да бъде изпращан от лечебното заведение до работодателя по същия начин, по който се изпраща до НОИ, като обаче НОИ поема пълния размер на обезщетението по болничния лист от първия ден.

Личните лекари настояват също така да не се намалява сега установеният брой дни и реда на издаването на болнични, защото това би било в ущърб на болния и би имало отрицателен икономически ефект, тъй като ще се налага недолекувани и нездрави хора да се връщат в работна среда.

От НСОПЛБ предлагат и промени във формулирането на режимите, предписвани от лекарите при издаването на болнични листове.

Вижте повече във видеото.

гледано: 945   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bulgaria On Air

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Танева: Настояваме за пряк достъп на местните производители до търговските вериги